Pár napra Bázel utcáira és Győr főterére költözik a kultúra – Ide utazzanak júniusban!

  Egyelőre még egy kicsit kerge az idő, ezért biztosra mentünk, amikor kutatni kezdtünk a legjobb júniusi programok után kül- és belföldön egyaránt. Így esett a választásunk egy négynapos, színes és szagos művészeti fesztiválra Svájcban, ahol nem kell folyton a múzeumok mélyén sétálgatni, mert az alkotások kijönnek az utcákra. De hasonlóan ajánljuk Győr városának egyik legfontosabb fesztiválját a 15. Magyar Táncfesztivált, ami szintén az emberek közé viszi a mozgás szeretetét. Az egészben az a jó, hogy a kettő közé be lehet iktatni egy kis strandolást is, ha az időjárás is engedi.

  Bázelban járunk, Svájc legöregebb egyetemvárosában, ami az ország északnyugati részén található. Mivel a svájci-német-francia hármashatárnál épült fel, és a Rajna is keresztül folyik rajta, ezért nem meglepő, hogy kultúrája mennyire sokszínű – nap mint nap képes valami új kulturális látnivalót nyújtani még azoknak is, akik itt laknak. Az ország harmadik legnagyobb városaként és egyben Basel-Stadt kanton fővárosaként nem is tehet másként, szinte elvárás, hogy mindig villantson valamilyen új attrakciót.

  Forrás: Shutterstock.com

  A 17. században kibővített és díszített Városháza impozáns épülete is így vált fő látnivalóvá. A Piactér mellett álló vörös homokkőből épült, tornyos és gazdagon díszített épület mellett nem lehet úgy elsétálni, hogy ne bámulnánk meg. Éppen ezért érdekes, hogy a több mint 2000 éves történelemre visszatekintő óváros késő román- és gótikus stílusú épületei, illetve romantikus pasztellszínű házai, valamint 180 régi szökőkútja mellett mennyire jól megférnek a legmodernebb, művészi alkotásnak is beillő építmények.

  Tervezőirodák és múzeumok egy kupacon

  Bázelt a múzeumok városának is nevezik, mivel 40 művészeti létesítménnyel büszkélkedhet. Legismertebb múzeumai a Jean Tinguely Vasszobrászati Múzeum, a Kunstmuseum Basel, a Kultúrák Múzeuma, a Beyeler Alapítvány, és sok kisebb galéria, illetve műhely. Ezek mellett ott vannak még a nyilvános közösségi terek, amiknek Bázelban egyre nagyobb keletje van.

  A Messe Basel bejáratánálForrás: Andriy Solovyov / Shutterstock.com

  Ezt a funkcionális fejlődést és igényt pedig olyan nemzetközileg is elismert bázeli tervezőirodák indították el a városban, mint a Herzog & de Meuron, a Christ & Gantenbein vagy a Diener & Diener. Bázel egyik fiatalnak számító, de központi épülete is ebbe a modern kategóriába tartozik. A Messe Basel, vagyis a városközpontban helyet kapott vásár- és rendezvényközpont a Herzog & de Meuron tervei alapján készült. Érdekessége, hogy a központ bejárata egy fedett közösségi térként funkcionál, ami kedvelt találkozási pontja a helyieknek és a rendezvényekre érkezőknek. A figyelemfelkeltő lyuk a tetőzet közepén ma már „Az ablak az ég felé" nevet viseli.

  Az ország első és egyetlen fényfesztiválja újra felvillanyoz!
  Június 27. és 30. között ismét Zsolnay Fényfesztivál Pécsett! Az ingyenes fesztiválon 3D-s, mozgó fényalkotások varázsolják csodavilággá a belvárost. A fényfestés 12 000 négyzetméternyi felületet érint, miközben fényszőnyegen lehet sétálni, a fákon pedig egymás után nyílnak majd a gyönyörű fényvirágok. De lesz utcai kavalkád is koncertekkel, újcirkusszal és zsonglőrökkel! Pécs a nyár
  fénypontja! (X)

  Nemzetközi modern művészet a köbön

  A Messe Basel, illetve a már említett múzeumok, galériák és műhelyek adnak helyet annak a nagyszabású művészeti fesztiválnak, ami az ART Basel névre hallgat. A június 13. és 16. közé tervezett programsorozaton összegyűlik a nemzetközi művészeti élet legjava; műgyűjtők, galériatulajdonosok és több mint 4000 művész partizik együtt négy napig. Persze a szakmai találkozók mellett felsorolhatatlanul sok mellékprogram is lesz, amire minden művészetkedvelőt szeretettel várnak a szervezők.

  Akik odavannak a divatért, azoknak érdemes lesz ellátogatniuk a Spielzeug Welten Museum Basel „Korsetts" kiállítására, ahol 160 gyönyörű és gazdagon díszített, Belle Époque fűzőt csodálhatnak meg. Az október 6-ig látogatható tárlat közel 60 kiállítás tárgya 1775 és 1925 között készült, és a párizsi Nuits de Satin gyűjteményének részei.

  Szintén kihagyhatatlan kísérőprogram a Beyeler Alapítvány időszakos kiállítása, ahol Pablo Picasso korai, úgynevezett „Kék és rózsaszín korszakának" festményeit tekinthetik meg. A tárlat csak az ART Basel ideje alatt tart, tehát már csak június 16-ig látogatható.

  Sun.set im ParkForrás: www.basel.com

  De a kiállítások mellett szinte minden nap szerveznek irodalmi, színház, mozi és DJ esteket is a város különböző pontjain. Az egyik érdekesnek tűnő helyszín a Beyeler Alapítvány kertje lesz, ahol Sun.set im Park néven rendeznek bulit június 15-én 16:30-tól 21 óráig. A Danzeria, amit a Parkrestaurant Lange Erlen fedett, de nyitott teraszán tartanak, három egymást követő estén már időkorláttal sem rendelkezik. A buli kifulladásig tart június 14-től 16-ig minden este. Az ART Basel minden egyes programját megtalálják a rendezvény hivatalos honlapján. 

  Győrben kitáncolják a ház oldalát is 

  Ahogy az ART Basel-nek vége lesz Svájcban, azzal a svunggal indul be Győrben a 15. Magyar Táncfesztivál és az 5. Gyermek Táncfesztivál június 17-én. A Győri Balett szervezésében a hazai táncművészet szinte teljes palettáját felvonultató hétnapos rendezvény magyar professzionális táncegyüttesekkel, külföldi produkciókkal, gyerekelőadásokkal várja majd az érdeklődőket – olvasható a fesztivál honlapján.

  Forrás: Facebook / Magyar Táncfesztivál

  A programsorozat szervezője, vagyis a Győri Balett 1979-ben szerveződött, mikor a Magyar Állami Balettintézet végzős növendékei úgy döntöttek, hogy együtt maradnak és közösen kezdik meg pályafutásukat az új győri színházépületben. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki elbúcsúzott Maurice Béjart világhírű együttesétől, Győrbe ment, és a Győri Balett vezetője lett. Mára a Győri Balett a magyar táncélet egyik meghatározó együttese. Repertoárja felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig, a táncszínháztól a gyerekprodukciókig.

  A Magyar Táncfesztiválokat 1998 óta szervezik. A rendezvény a magyar táncművészet legnagyobb ünnepe, ahol a nézőközönség a műfaj széles palettáját megismerheti. Csodálhat klasszikus és kortárs produkciókat, néptánc, társas- és élménytáncokat, valamint mindenki által befogadható és követhető városi folklórt is. De fellép a Recirquel Újcirkusz Társulat, láthatják majd az Inversedance - Fodor Zoltán társulat előadását, és lesz Honeybeast koncert is.

  Az idei Táncfesztivál helyszínei a Nagyszínpad, a Kisfaludy terem, a Széchenyi tér és a Győri Balett Stúdió lesznek. A táncprodukciók mellett Lakatos János koreográfus különleges táncfotóiból és a Magyar Táncművészek Szövetségének 70 évét átölelő képeiből láthatnak kiállítást az érdeklődők a Győri Nemzeti Színház Csillárszintjén.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!