Szerdán ne próbáljon uberezni pár nagyvárosban!

Nemsokára tőzsdére megy a Uber autómegosztó-fuvarszervező cég, de nehézséggel is szembe kell néznie: sofőrjei 12 nagyvárosban lépnek sztrájkba ekkor, szerdán. A munkabeszüntetés globális lesz, az USA mellett Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Dél-Amerikát is érinti majd a CNN cikke szerint.

A sofőrök üzenete egyértelmű: életképesebb béreket, állásuk biztonságát és szabályozott tarifákat követelnek.  

San Diegóban és Los Angelesben 24 órán át nem lehet majd uberezni, Atlantában 12 órán át szünetel a szolgáltatás, New Yorkban pedig csak 2 órán át, bár pont a csúcsforgalom idején. A sofőrök természetesen gyűléseket és tüntetéseket is tartanak majd.

Nem ez az első Uber-sztrájk az Egyesült Államokban, márciusban már volt egy a bércsökkenés miatt (ekkoriban lépett piacra a konkurens Lyft). Érdekesség, hogy a sofőrök egyik követelése az, hogy a Uber és a Lyft igazgatótanácsába is kerüljön be egy általuk megválasztott képviselő.

Uber-kocsi New Yorkban.Forrás: MikeDotta/Shutterstock

Fontos megemlíteni, hogy a fuvarmegosztós cégek arra a logikára építenek, hogy a sofőrök nem alkalmazottaik, hanem kvázi autóval rendelkező egyéni vállalkozók, akik szerződnek a Uberrel és társaival. Így nem is jár nekik semmi olyan biztosíték, ami más munkásnak igen: nem fizetnek a túlóráért, nincs betegszabadságuk és minimálbérük. Eközben az Uber, a Lyft és a többi fuvarozócég heves árversenyben van egymással, egyre olcsóbb egy fuvar, egyre kevesebbet keresnek az autóvezetőik, akik gyakran kerülnek adósságspirálba.

Hogy a sztrájk mekkora lesz és hány sofőr csatlakozik hozzá, az rejtély, már csak azért is, mert nem igazán van nagy szakszervezetük. Ha a fent említett országokban akar uberezni szerdán, számítson rá tehát, hogy kevés szabad kocsit fog mutatni az app!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek