Hatalmas koronázási buli lesz Bangkokban

Az ázsiai monarchiákban nagyon felpörögtek az események mostanság, aminek egyik legfrissebb története volt Akihito császár lemondása és Naruhito trónra lépése Japánban. Ott is nagy, őszig tartó ünnepségek övezik a hatalomban történő váltást, ahogy Thaiföldön is megadják a módját a 2016-ban elhunyt király utódja megkoronázásának.

A BBC News tisztesen összefoglalta, mire lehet számítani Bangkokban ezekben a jelentős napokban. A thai fővárosban május 4-én kezdődik a három napos ünnepségsorozat, ami brahmanista és buddhista rituálék egyvelege lesz. Ekkor lép hivatalosan is trónra a 66 éves Maha Vadzsiralongkorn, aki Bumibol Aduljadedzs király (Maha édesapja) évekkel ezelőtti halála óta voltaképp király, csak még nem koronázták meg.

 

Azért telt el ennyi év, mivel hosszú a gyászidőszak, így az új istenkirály, a Devaradzsa, a buddhizmus legfőbb támogatója csak némi türelmi idő után kapja fejére a koronát. Mivel Maha elődje 70 éven át irányította az országot (szerepe zömmel ceremoniális volt), ezért alig van thai lakos, aki emlékszik, milyen egy koronázás. Ezért tömegeket várnak Bangkokba.  

A thai kultúra nagyon kötődik a folyókhoz, így a ceremóniáikban fontos szerephez jut a víz. Ezért a koronázás előtt hetekig gyűjtötték a tisztviselők a vizet az ország 100 különböző pontjáról, szigorúan az asztrológiailag meghatározott időponton, 11:52-12:38 között. Ezeket a vizeket megszentelik fontos templomokban, majd egy központi bangkoki templomban, a Vat Szuthatban is.

A vizekből aztán kap bőven a király. A palotájában fehér ruhát öltve öntenek a megszentelt vizekből rá. A felkent király aztán ruhát váltva felülhet a fa trónjára. Újabb vizes ceremónia jön, amikor is nyolc ember önt vizet a király kezeire (a miniszterelnök, a király húga, vallási vezetők és tudósok).

Maha Vadzsiralongkorn, azaz X. Ráma és felesége, Szutida királyné.Forrás: AFP/Handout

Utána a király átül a Badrapita-trónra, ahol az összes királyi hatalmi szimbólummal felvértezve megmutatja magát (ezek: a Győzelem Koronája, a Királyi Papucs, a Királyi Legyező és Légycsapó, a Győzelem Királyi Kardja és a Királyi Jogar). A korona persze a csúcs, szó szerint: a 7,3 kilós, tornyos fejfedőt európai mintára vezették be a 18. század végén, és a király által viselt súlyos felelősséget szimbolizálja.

A kard sztorija is érdekes. A legenda szerint a most Kambodzsához tartozó Tonle Sap tóban találták egykor, majd I. Ráma király megkapta ajándékul. Amikor megérkezett a fővárosba a kard, hét villám csapott le az égből.  

A koronázás után már teljes joggal viselheti a király a Csakri-dinasztia következő uralkodójának a nevét: X. Ráma. Ekkor kiadja első utasítását, ami általában arról szól, mennyi jóságot akar népének. Ezután privát partit tart az egyik palotában, amire a királyi család nőtagjai is elkísérik. Nem üres kézzel ám, szimbolikus dolgokat visznek magukkal: egy macskát, egy fehér kakast, egy őrlőkövet, egy-egy tálca zöld tököt, rizset, babot és szezámmagot (a macska elűzi a patkányokat és rossz szellemeket). Egy arany kulcsot is kap a palotához.

A következő napokban körbejárja Bangkokot és a palota erkélyén üdvözli alattvalói tömegét is. És ezzel megkezdődik X. Ráma uralkodása Thaiföld messzi országában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek