Újra láthatóvá válik Rómában a Szent lépcső

  Ha Rómába indulnak és a kötelező látnivalók mellett vágynak egy kis szellemi táplálékra is, akkor 2019. április 11-től hatvan napon át megcsodálhatják a Szent lépcsőként ismert krisztusi ereklyét eredeti állapotában. A lépcsősor utoljára 300 évvel ezelőtt volt látható, már azelőtt is faburkolat borította be, ahogy eddig is. A lépcső 2019. június 9-ig, pünkösdig lesz látható védőborítás nélkül – olvasható a nytimes.com oldalán.

  Zarándokok és hívők térdelnek a faborítás alatt nyugvó Szent lépcső fokainForrás: hemis.fr/LEROY Francis / AFP

  A diófa burkolat eltávolítását Paolo Violini restaurátor és a kápolna vezetősége felügyeli, erre pedig azért van szükség, mert magára a burkolatra és a lépcsőt övező freskókra is ráfér a restaurálás.
  Az olaszul Szent lépcsőnek nevezett kegyhely Rómában, a lateráni Szent János-bazilikával szemben található. A fehér márvány lépcsősor 28 fokból áll és a legendák szerint abból a jeruzsálemi várból származik, ahol Krisztus Poncius Pilátus elé járult kihallgatásra. A lépcsőt I. Constantinus római császár anyja, Szent Ilona hozatta Rómába 326 körül.

  A Rómába hozott ókori lépcsőt először a római pápák korábbi székhelyén, a régi lateráni palotában állították fel, majd 1589-től köré építettek egy önálló kápolnát, ide járnak a zarándokok mind a mai napig, hogy térden állva „felsétáljanak" a fokokon, bűnbocsánatért esedezve.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!