Bajba kerülhet az alpesi turizmus egy szokatlan turistabaleset miatt

Veszélybe kerülhet az alpesi turizmus Ausztriában, miután az innsbrucki tartományi bíróság nagy feltűnést keltve a gazdát tette felelőssé egy, a tehenei által agyontaposott német túrázó 2014-es haláláért.

A pénteken közzétett bíróság ítélet arra kötelezi az érintett gazdát, hogy fizessen 180 ezer euró kártérítést az agyontaposott nő férjének és kiskorú fiának, továbbá folyósítson havi 1500 tartásdíjat az özvegynek, valamint 350 eurót a gyermeknek, írja az MTI.

Vagy a túrázók, vagy a legeltető gazdák veszíthetnek nagyot a döntésselForrás: Markusspiske/Pixabay

Az első fokú, tehát még megfellebbezhető ítélet szerint a marháit a hegyoldalban legeltető tiroli gazda nem figyelmeztetett megfelelően a legelőn való áthaladás veszélyére. El kellett volna kerítse a teheneket, mivel a figyelmeztető táblák kihelyezése nem elég.

A szokatlan bírósági ítélet nagy feltűnést keltett Ausztriában. A gazdák érdekvédelmi szervezetei szerint jogerőre emelkedése esetén csapást mérhet az alpesi túrázásra vagy a szarvasmarhatartásra, mert az állattartók vagy a vándorutak lezárására kényszerülnek, vagy arra, hogy felhagyjanak az alpesi legeltetéssel.

Tirolban 15 ezer kilométernyi túraútvonal található. A 45 éves rajnavidéki asszony kutyáját pórázon vezetve haladt egy túraútvonalon a Stubai-völgyben, amikor feldühödött tehéncsorda támadt rá. Feltételezések szerint a kutya jelenlététől vadultak meg a szarvasmarhák, amelyek között borjat nevelő, agresszív tehenek is voltak.

A tiroli agrárkamara vezetője szerint az egyik lehetséges következmény lehet a kutyák kitiltása az alpesi legelőkről, mivel eddig minden hasonló incidensben szerepet játszott kutya is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek