Zarándokfalu segíti a vietnámi szent hegy meghódítását

Az egész történet az ókori Kínában kezdődött. Csin Si Huang kínai császár valamikor az i.e. 200-as években végre egyesítette a sok kínai államocskát, és teljhatalmú császárrá vált. A politikai hatalom megszerzése utáni következő lépcsőnek a halhatatlanság elérését gondolta, kiküldte hát bölcseit a négy égtáj felé, hozzanak olyan növényeket, amik ezt elősegítik.

2000 éve tehát útra kelt An Ki Szin is, aki a mostani Vietnam területére tévedt, a Jen Tu hegyre. An azonban nem volt hülye, tudta, hogy bármilyen csodanövényt visz vissza a palotába, az uralkodónak meg kell halnia a természet rendje szerint. És ha ez megtörténne, őt bizony elővennék ezért. Inkább úgy döntött, marad az 1068 méteres, gyógynövényekkel (is) benőtt hegyen.

Vietnam, Yen Tu hegy.Forrás: Shutterstock/thi

A Guardian cikke szerint a Jen Tu már emiatt is fontos hely volt, de aztán az 1200-as években Tran Nhan Lam vietnami uralkodó lemondása után visszavonult ide, és megalapította a Truc Lam buddhizmust. Azóta vietnamiak milliói zarándokolnak el ide évente, zömmel Tet, azaz újév idején. A zarándokok ezidáig nomád körülmények között aludtak, 17 kilométert gyalogoltak a legközelebbi várostól a hegyig, majd több órán át másztak felfelé.

Ennek a Guardian szerint vége, a szent hegy a turisták előtt is megnyílt egy kvázi üdülőfalu kialakításával a Jen Tu lábainál.  

Dizájn hotel, hostelek, boltok, éttermek és kávézók várják már az utazókat itt. A lap azt írja, szerencsére nem az őrült, álmodern vonalat képviselik az épületek, hanem olyanok, mintha több száz évesek lennének, követik a tradíciókat, nem lógnak ki a környezetből. A cél az volt, hogy egy 13. századi falut idézzenek meg, a legfelkapottabb hotel is olyan emiatt, mintha egy kungfu-filmből vették volna az ihletet.

A hat kilométeres lépcsős-sziklás gyalogút csak egy opció, mivel már kabinos felvonó is felvisz valameddig. Az ösvény a visszavonult uralkodó hegyre vezető útját követi, gondosan megjelölve, hol állt meg pihenni vagy hol evett. Sírját sztúpa jelöli, ahogy sok azóta itt élt szerzetesét is. Ha leértünk, a szuper hotel helyett akár hostelben is megszállhatunk, ezek is újak és igényesek, miközben az átlagos vietnámi polgár tárcájára vannak szabva. Aki merész, fenn a kolostorban is megaludhat ingyen, ha cserébe beáll kertészkedni.

Közben az elfoglaltságok számát is növelik, van már jógázási lehetőség, de fürdőt is terveznek. Maga a hegy pedig rengeteg természeti látnivalót kínál: vízesések, bambuszerdők, sárgabarackfa-ültetvények, 700 éves fák, gyógynövények és a helyi szeszek. Majd elfelejtettük, akad egy forrás is, ami teljesíti az ember egy kívánságát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek