Elkészült a világ legnagyobb 3D nyomtatott gyalogoshídja

Elkészült a világ legnagyobb gyalogoshídja, amelyet teljes egészében betonból nyomtattak ki. A projektet Xu Weiguo vezetésével a JCDA csapata tervezte és valósította meg egy helyi befektetési alapkezelő társasággal. A szerkezet kialakításában a világ legrégebbi boltíves kőhídját, az Anji hidat vették alapul.

Megnyitották a világ legnagyobb 3D nyomtatott hídját SanghajbanForrás: AFP / Készítette: Imaginechina Ke yi

Mielőtt teljes nagyságában elkészült volna a 26,3 méter hosszú és 3,6 méter széles híd, egy 1:4-es arányú fizikai modellt építettek, hogy a különböző szerkezeti hibákat kiszűrhessék rajta. Ebből kiderült, hogy a tervezett élettartamra vonatkoztatva megfelelő a teherbírása. A híd beton alkotóelemei teljes egészében egy két robotkaros 3D nyomtatógéppel készültek 450 óra alatt, ebben a videóban azt is megnézheti, hogyan:

A rendszer jellemzője, hogy magas nyomtatási hatékonysággal dolgozik, magas a fröccsöntési pontossága és állandó munkát tud végezni. Több szempontból is innovatív, ezáltal a technológia nemzetközi szinten is vezető helyet foglal el a kategóriájában – írja a Tervlap.hu.

A hídkorlátokat áramló íves szalagokként alakították ki, ez könnyedebb és elegánsabb hatást ad a szerkezetnek. A híd járófelülete a korallokat idézi, közöttük fehér kavics kitöltés van. A hidat valós idejű felügyeleti rendszerrel látták el, amely folyamatosan figyeli a híd rezgéseit és a feszültségeket. Méri a szerkezetre ható erőket és deformációs adatokat gyűjt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek