Korlátozni kell a turisták számát Szantorini szigetén

Folyton fúj a szél, kaotikusan közlekednek a turisták, és az egész központja egy aktív vulkán: ez Szantorini, a legismertebb görög sziget, amit néhány éve mi is bejártunk, de idén már nem biztos, hogy kényelmesen tehetnénk ezt, hiszen egyre nagyobb a turistaáradat. Olyannyira, hogy az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága szerint idén már korlátozni kell a beáramló tömeget – olvasható a szerb 021 hírportálon.

A csodálatos SzantoriniForrás: shutterstock / Készítette: PHOTOCREO Michal Bednarek

A görögök tavaly már túllépték a határt: közel ötszáz hajó, 750 ezer utast szállított Szantorini kikötőjébe, ami 130 ezer turistával több, mint egy évvel korábban. Pedig már 2017-ben is óriási volt a tömeg: ekkor egy négyzetkilométeres területen száz lakosra 107 turista jutott. A szerb sajtó szerint 2018-ban naponta összesen 18 ezren érkeztek a szigetre, ami már tarthatatlan állapot.

Igaz, hogy a rengeteg külföldi vendég több millió eurót hagy a szigeten, de ez számos problémával is együtt jár: leterheli az ivóvíz- és a villamosenergia-hálózatot, és növeli az illegális szállások számát. Mindemellett a közlekedésben is óriási dugók alakulnak ki a nyári hónapokban.

Az Európai Parlament szerint Görögországnak uralnia kell a helyzetet Szantorini lakosainak érdekében, ezért idén korlátoznia kell a szigetre érkező turisták számát.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek