Több napos torlódásokat is okozhat, ha egy percnél tovább tart a vámvizsgálat Dovernél

A legfrissebb hatástanulmány szerint akár egyhetes torlódás is kialakulhat a Doverbe vezető utakon, ha a Brexit feltételeiről szóló megállapodás nélkül szűnik meg a britek EU-tagsága. Ekkor ugyanis tételes vámvizsgálatokra kerülne sor a kikötőkben, azaz több mint egy percig vizsgálnák át a kontinensre tartó teherjárműveket – írja az MTI.

A University College London (UCL) egyetem által a brit közlekedési minisztérium számára összeállított jelentés szerint 40 másodperc lehet a maximum, ami még nem befolyásolná a várakozási időt. Az egyperces vizsgálat 6-8 órás torlódást, míg a pár másodperccel hosszabb vizsgálat már hatnapos torlódást jelentene a legforgalmasabb kikötői napokon, azaz kedden, szerdán és csütörtökön.

Kamionok sora kígyózik a doveri kikötőben. És hol van még a Brexit...Forrás: Paul J Martin/Shutterstock

Francia oldalon sem jobb a helyzet. A témában az Imperial College London egyetem végzett vizsgálatot, amely azt mutatta ki, hogy ha minden teherjárművet négy percig vizsgálnak a francia oldalon, akkor hamarosan 47 kilométeres sor kígyózna szintén a brit oldalon, a Dover kikötőjébe vezető autópályán – ráadásul csúcsidőben.

A brit üzleti szektort a beérkező szállítmányok esetleges késése aggasztja, mivel ez komoly anyagi veszteségekkel járhat. A brit kormány a múlt év végén bejelentette, hogy kompokat bérelnek arra az esetre, ha tényleg nem lép érvénybe a Brexit feltételeiről szóló megállapodás, így próbálják kivédeni, hogy fennakadások legyenek az angol áruellátásban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek