A győztes atléta hazatér Olaszországba

Az olasz legfelső bíróság elrendelte, hogy a kaliforniai Getty Múzeumnak vissza kell adnia gyűjteménye egy kulcsfontosságú műtárgyát, egy több mint kétezer éves görög bronzszobrot.

Az Atleta vittorioso (győztes atléta) szoborra, amelyet jelenleg a Los Angelesben lévő múzeum közönsége csodálhat meg, olasz halászok bukkantak az Adriai-tengeren 1964-ben. Az életnagyságú szobor egy fiatal olajágkoszorúval megkoronázott atlétát ábrázol. A műtárgyról régóta úgy vélik, hogy a Kr.e. 4. században élt Lüszipposz görög szobrász remeke, bár egy újabb tanulmány szerint egy későbbi, a Kr.e. harmadik, második századból való műről van szó.

Az Atleta vittorioso (győztes atléta) szobrát négymillió dollárért vette meg a Getty MúzeumForrás: Wtin/Wikipedia

A halászok annak idején érzékelték felfedezésük értékét, a szobrot partra hozva elrejtették egészen addig, amíg nem találtak rá megfelelő vevőt. Az antik műtárgy többszörösen gazdát cserélt az előtt, hogy 1977-ben a Getty alapítvány megvásárolta mintegy négymillió dollárért egy német műkereskedőtől.

A kaliforniai Getty múzeumban rengeteg műkincset őriznekForrás: Caroline Culler /Wikipedia

Mintegy tíz éven át tartó jogi csatározás után az olasz bíróság hétfőn a Getty fellebbezését elutasítva úgy döntött, hogy a szobrot le kell foglalni a múzeumtól és vissza kell hozni Olaszországba. A pereskedés alatt az olasz állam azzal érvelt, hogy a szobrot Olaszország felségvizein találták, és bár felfedezése óta többször gazdát cserélt, Olaszországból illegálisan, exportengedély nélkül vitték ki.

A Getty alapítvány szerint a szobrot nem Olaszországban készítették, és több mint kétezer évvel elkészülte után találták meg az Adriai-tenger nemzetközi vizein, ezért Olaszország nem jogosult arra, hogy visszakérje a műalkotást. Az olasz bírósági döntést kommentálva a Getty alapítvány közölte, hogy folytatni fogja harcét a szoborért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek