Kétezer éve érlelődő kínai alkoholt találtak egy sírban

Az archeológusok kedden öntötték át az italt egy mérőedénybe. A három és fél liternyi folyadék színe áttetsző sárga és gazdag boros aromája van - számolt be róla Si Csia-csen, a lojangi Régészeti és Kulturális Emlékek Intézetének vezetője. Mivel még nem állapították meg az ital összetevőit, ezért a leleltre további laboratóriumi vizsgálatok várnak.

Kínai lepárló üzem (a kép csak illusztráció)Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Chen Yong

A Kr. e 202. és Kr. u. 8. közötti időszakból származó sírból számos színes, festett kerámiaedény és bronz műtárgy került elő. A síremlék maga 210 négyzetméternyi területen épült. A régészek a sírban elhelyezett ember maradványait is jó állapotban találták meg - írta az MTI.

Korábban hasonló korú rizsbort is találtak már egy kínai archeológiai feltáráson. A rizsből vagy cirokból készült alkohol az ősi Kínában fontos szerepet játszott a ceremóniákon és áldozati rituálékon.
Si arról is beszélt, hogy a sírban két bronzedényre bukkantak, ezek egyike tartalmazta a borszerű folyadékot. A másik egy vadlúdalakú lámpa volt. A 3 ezer éves múltra visszatekintő Lojangban, amelyben egykor 13 dinasztia uralkodott, eddig még nem találtak ilyen bronzlámpát - emelte ki a lelet fontosságát a szakember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek