Egy hajó formájú múzeummal pörgetik fel az álmos skóciai kisváros állóvizét

A néhai brit királynőről és férjéről elnevezett, eredeti Viktória és Albert Múzeum Londonban áll, és a világ legnagyobb iparművészeti gyűjteményét őrzi. Dundee kikötővárosa hosszú évekig gazdasági depresszióval küzdött, pedig ez Skócia negyedik legnagyobb városa. Az új egymilliárd fontos (366 milliárd forintos) vízparti felújítási munkálatok egyik központi projektje a Kuma Kengo japán sztárépítész által tervezett dundee-i V&A Múzeum.

Forrás: dazeen.com / huftonandcrow.com

A város vezetése arra számít, hogy a 80 millió fontból (29 milliárd forintból) készült múzeum hasonló gazdasági pezsgést indít el, mint Bilbaóban a Guggenheim, amely 1997-es megnyitása után fellendítette az idegenforgalmat, és ma már évente 1,75 millió turistát vonz - írta a Dezeen.com összművészeti oldal.

Forrás: dazeen.com / huftonandcrow.com

Kuma, a 2020-as tokiói olimpiára készülő új nemzeti stadion tervezője a múzeumot "a város új nappalijának" szánta. Az új múzeum a Tay-folyó partján két, egymás mellett ringatózó hajótestre emlékeztet a város hajóépítő múltjára utalva. Az épület betonfalait szürke, durva kőpanelek borítják, amelyek a sziklás skót szirteket idézik. A két hajótest-épület között visz az út a folyóhoz, Kuma elképzelése szerint a város és a tenger közötti kapcsolatot szimbolizálva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek