Egy hónapra visszatér a berlini fal egy őszi fesztiválon

Úgy tűnik, hogy a várost 28 éven át megosztó fal 2018 őszén újra látható lesz Berlinben.

A Berliner Festspiele fesztivál szervezői már csak az utolsó fejbólintásra várnak a hatóságoktól – írja a Lonely Planet.  

A DAU csoport már alig várja, hogy akcióba lépjenForrás: AFP/Jorg Carstensen

A DAU plan elnevezésű művészcsoport az Unter den Linden sugárúton szeretné felállítani a fal mását - ez a fontos útvonal olyan ikonikus látnivalókat köt össze, mint a Brandenburgi kapu és a berlini katedrális. Ha minden jól megy, a fal október 3. (a német újraegyesítés ünnepe) és november 9. között lesz látható.

Az installáció célja megéreztetni a látogatókkal, milyen is, amikor fel kell adniuk személyes szabadságukat. A falszakasz látogatása nem lesz ingyenes: a belépőpontnál "vízumot" kell váltanunk, és a mobiltelefont is kötelező lesz leadni. Cserébe egy másik okostelefont kapnak a belépők, melyen utasítások lesznek a naponta változó programokat és vezetett túrákat illetően. A tervek szerint többek között koncertek, kiállítások és dokumentumfilm-vetítések lesznek, illetve megrendezett találkozók tudósokkal és tanácsadókkal - mintha csak abban a letűnt, régi korban járnánk.

Újraalkotott falrészlet a volt keleti oldalonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A fallal körülvett rész szeretné visszaállítani a totalitárius rendszer napi hangulatát. Várhatóan egészen nagy szeletet lezárnak a városban, még az Állami Opera épülete is beleesik az installációba.

A jóváhagyás, amire várnak, valószínűleg csupán jelképes, hiszen a német kulturális miniszter már látta a tervet, és így áradozott róla: "Biztos vagyok benne, hogy ez egy világszínvonalú esemény lesz."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek