Rendhagyó, retro-modern múzeum nyílik Helsinkiben

Több éven át tartó munkálatok után nyitja meg kapuit az Amos Rex, Helsinki új retro-modern, részben földalatti nemzetközi művészeti múzeuma.

A finn főváros belvárosának szívében lévő intézmény a tervek szerint minden művészetre nyitott a hipermoderntől és a 20. századi kortárs művészetektől kezdve az ókori kultúrákig. Az Amos Rex a Massless című nagy multimédiás művészeti kiállítással indít, amelyet a tokiói teamLab készített.

Forrás: facebook.com/ teamLab / チームラボ

A teamLab mintegy 500 művészből, programozóból, számítógépes grafikusból, matematikusból és különböző területek kreatív szakembereiből áll. A kiállítás január 6-ig lesz látható. A múzeum 2019-es tervei között szerepel többek között egy nagy René Magritte retrospektív kiállítás is – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Forrás: facebook.com/Amos Rex

A múzeum 2200 négyzetméternyi kiállítótere teljes egészében az alagsorban, egy egykori buszpályaudvar alatt található, de a világításáról napfény gondoskodik. A múzeumba integrálták Helsinki híres épületét, az 1930-as évekből származó, a maga korában úttörő építészeti megoldásnak számító "üvegpalotát" (Lasipalatsi). Itt találhatók a bejárati előterek, a jegyértékesítés és a múzeumi üzlet.

Forrás: facebook / Amos Rex

Timo Riitamaa, az intézmény szóvivője elmondta, az új múzeum célja, hogy Finnországba hozza a 20. és 21. század kiemelkedő nemzetközi művészeti alkotásait. Az Amos Rex Amos Anderson (1878-1961) finn művészeti mecénás és kiadó nevének állít emléket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek