A legendás Pakal király portréját találhatták meg Mexikóban

A legendás Pakal maja király portréját találhatták meg Palenque romvárosban mexikói régészek - tette közzé a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A nagyjából életnagyságú szoborfejre a restaurációs munkák során bukkantak rá, olvasható az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményben. 

Feltehetően Pakal király látható ezen a leletenForrás: NOTIMEX/Hector Montano/Especial

Nagy Pakal király (K'inich Janaab' Pakal) Kr.u. 603 és 683 között élt, a gipszszobor arca pedig egy idős emberé, a régészek szerint valószínűleg a nyolcvanévesen meghalt királyé.

A Palota (El Palacio) nevű komplexum alatt a kutatók egy oltárt fedeztek fel, ahol a szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak.

A mexikói Palenque-ben található épületegyüttes palotája, az El Palacio, mely alatt folynak az ásatásokForrás: Shutterstock

A dél-mexikói Chaipas államban található Palenque az egyik legfontosabb régészeti lelőhely az országban, az UNESCO kulturális világörökség része. A tervek szerint a Yucatán-félszigetet átszelő, grandiózus vasútvonalnak ez lesz az egyik végállomása.

Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki - a város kulturális és építészeti értelemben a Kr.u. 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát. Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek