Kíváncsiak milyen egy metróvonal ráncfelvarrása? Bécsben megnézhetik

  Nincs többé hagymás dürüm és gyros, meg curry wurst és cukkinis lecsó a bécsi U6-os metró szerelvényein. De ez csak az egyik lépése annak, hogy az utasok egy új, imázsváltáson átesett, tisztább, hűvösebb és biztonságosabb metróvonalat vehessenek birtokba.

  Mivel a teljesítményéhez képest méltatlanul alulértékelik a bécsiek az U6-os metróvonalat, a Wiener Linien átfogó intézkedéscsomaggal szeretne javítani az évente 80 millió utast szállító vonal megítélésén.

  A 17,4 kilométer hosszú vonal mentén folyamatosan felújítják az Otto Wagner tervezte állomásépületeket és LED-esre cserélik a világításukat. Ezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de nagyobb fényt is adnak, így növelik az utasok biztonságérzetét. Utóbbi érdekében bekamerázták az összes szerelvényt, az állomásokat és a vonatokat pedig speciálisan képzett biztonsági személyzet járja - írta közelményében a Bécs Város Külképviseleti Irodája.

  Az U6 egyik szerelvénye befut a Neue Donau állomásraForrás: Wiener Linien / Manfred Helmer

  Mivel az U6 viszonylag hosszú szakaszon közlekedik a földfelszínen, a nyári hőségben a szerelvények gyorsan átmelegednek. Noha a kocsik fele már klimatizált, a régi típusú szerelvényekben sokat panaszkodnak a melegre az utasok. Első megoldásként napvédő fóliát ragasztottak az ablaküvegekre, az ablaktáblák fölé pedig szellőzőket szereltek. Ezen kívül egy új szellőzőtechnika tesztje is elkezdődött, a szerelvényeket pedig vegyes – klimatizált és régi típusú – kocsikkal közlekedtetik.

  A Nußdorferstraße metrómegálló felújítása tavasszal kezdődöttForrás: Wiener Linien / Manfred Helmer

  Az új mosóberendezésnek köszönhetően az utasokat ezentúl még tisztább szerelvények fogadják: kéthetente az összes kocsira sor kerül az új mosóban. Egy mosáshoz mintegy 3 ezer liter víz kell, aminek a 95%-át összegyűjtik és felhasználják a következő mosáskor. A szerelvényeket belülről naponta végigtakarítják, hat-nyolc hetente pedig a padlótól a plafonig végigcsutakolják – beleértve az üléseket és az ablakpucolást is. A nagyobb tisztasághoz várhatóan az is hozzájárul majd, hogy szeptembertől nem szabad erős illatú ételeket fogyasztani a szerelvényekben, így kevesebb lesz az ételfoltok miatti szennyeződés és az ételszag.

  Felfestés az U6 peronján – a sárga részt kell szabadon hagyniForrás: Wiener Linien / C. Jobst

  Noha az U6 megbízhatósága 99%-os, a menetrend pontosabb betartása érdekében a forgalmasabb állomásokon felfestik a peronokon, hogy hol kell várakozni, és melyik részt kell szabadon hagyni a leszálló utasoknak. Így a felszálló utasok végre nem akadályozzák majd a leszállókat. A Westbahnhofon már fel is festették a peronokra a jelzéseket, ezután pedig a Meidlingi pályaudvarnál lévő metrómegálló, a Spittelaui és Längenfeldgassei metróállomás következnek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!