Bécs a világ legélhetőbb városa

Az ausztrál Melbourne hét évig tartotta magát a lista első helyén, mint a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros tehát nem egy könnyen jött "díjat" vehetett át az idén. Sajnos Damaszkusz továbbra is az utolsó helyen áll.

Hogy miért szomorú ez a hír Damaszkusz számára? Mert az Economist Intelligence Unit (EIU), vagyis a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete azzal a céllal készíti ezeket a listákat évről évre, hogy megvizsgálja és bemutassa miként változnak a nagyvárosok politikai és társadalmi stabilitás, közbiztonság, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. Ez az utolsó helyezett számára pedig azt jelenti, hogy szinte semmit nem tudott fejlődni, változni előremutató irányba.

Forrás: Pixabay.com / tookapic

A cég idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta és ezekre számszerű minősítéseket adva, különböző súlyozásokkal összegzte őket egy nullától százig terjedő tartományban. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint „elviselhetetlen", a 100-as „ideális" életkörülményeket jelöl - írta az MTI.

A Pálmaház Schönbrunn-banForrás: Pixabay.com / mimikama

Bécs 99,1 pontot szerzett, Melbourne 98,4 ponttal lett a második. Az osztrák főváros elsősorban a biztonságra kapott magasabb osztályzatot. Bekerült az első tízbe, sőt 97,7 ponttal rögtön a harmadik helyre Oszaka, melyet a kanadai Calgary, az ausztráliai Sydney, majd ismét két kanadai város, Vancouver és Toronto követ. A nyolcadik helyen Tokió szerepel, a japán főváros szintén először került az első tízbe, amelyből tavalyhoz képest Hamburg és Helsinki szorult ki. Az élmezőnyt Koppenhága és az ausztrál Adelaide teszi teljessé 2018-ban.

Melbourne városaForrás: Pixabay.com / walesjacqueline

Budapest a 34. helyre került. A térségből Prága a 60., Pozsony a 64., Varsó a 65., Belgrád Bukaresttel holtversenyben a 82., Kijev a 118. helyen végzett. A magyar főváros maga mögé utasította többek közt Dublint, Madridot, Washington, Reykjavíkot, Bostont, Chicagót és Miamit, ezek mind néhány hellyel lemaradva követik Budapestet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek