Őrült jó képeket készít egy fotós a legismertebb filmes helyszínekről

Bár a Trónok harca sorozat előtt is nagy sikere volt a filmforgatási helyszíneknek, ma már egy kicsit több ötlet és egyediség kell ahhoz, hogy egy helyszínfotó megragadjon az emberekben. Erre jött rá a német nemzetiségű Andrea David is, aki minden utazásra magával viszi kedvenc filmjeit.

Vegyük például Új-Zélandot, melyet a Gyűrűk Ura trilógia után kaptak fel igazán a filmrajongók, vagy a James Bond filmek helyszíneit, mint amilyen a Svájcban található Schilthorn-hegyen működő forgó étterem volt. Természetesen ezekre a helyekre ma is épp olyan jó eljutni és lőni néhány helyszínfotót, de ahhoz, hogy itthon is elérhetővé tegyük a forgatás hangulatát, ahhoz már egy kicsit több kell.

A filmtourismus.de oldal szerkesztőjének, bloggerének és fotósának rendhagyó projektje akkor kezdődött, mikor 2001 környékén Kambodzsában járt, és egy kirándulás alkalmával eszébe jutott, hogy most pont ott áll, ahol Angelina Jolie pózolt a Lara Croft: Tomb Raider című film forgatásán. Akkor még a fotós blogger, Andrea szerepelt a képen, amint ugyanazon a helyen és ugyanolyan testtartásban áll, mint anno a színésznő; de ezt a fotózási ötletet azóta már tökélyre fejlesztette.

Fotó a művészi folyamatról (A lé meg a Lola)Forrás: facebook.com/Synke Unterwegs

Andrea David munkáira, aki fotográfusként és önjelölt „set jetter" (forgatásihelyszín-utazóként) mutatkozott be, a CNN Travel egyik cikkén keresztül figyeltünk fel, aztán teljesen beleszerettünk a Facebook oldalán található ötletes fotókba és a blogján olvasható útleírásokba. Andrea már több mint tíz éve keresi a világ legemlékezetesebb és ismertebb filmjeinek, sorozatainak, album borítóinak helyszíneit, aztán előveszi a kameráját, és valami olyat alkot, ami eddig másnak nem jutott még az eszébe.

Harry Potter és az Alnwick CastleForrás: facebook.com/drehorte

Ahelyett ugyanis, hogy a tökéletességre törekedne, képei inkább rusztikusak; a művészi folyamat első lépéseként kinyomtatja a választott film adott jeleneteit – nagyjából 15x18-as fotó méretben és elviszi magával oda, ahol a jelenetet forgatták.

Bosszúállók (2012)Forrás: facebook.com/drehorte

Miután megtalálja a pontos helyszínt (házat, hegyet, udvart, kastélyt, kősziklák, hidat, lámpaoszlopot vagy tavat) fogja a fotót, és szinte milliméter pontossággal belehelyezi a környezetbe. De ahelyett, hogy megpróbálná eltüntetni a papírképet tartó kezét, az is a kompozíció fontos részévé válik.

Szellemirtók (1984)Forrás: facebook.com/drehorte

Andrea elmondása szerint az a vágya, hogy képeivel összemossa a valóságot és a fantáziát a lehető legpontosabb háttérrel. Képeinek több mint 90 000 követője van Instagramon, és már mi is közöttük vagyunk a Skóciában készült képei miatt. A Skye szigetén készült Hegylakós fotójával például teljesen le vett minket a lábunkról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek