Titokzatos fekete gránit szarkofágra bukkantak Alexandria közelében

Régészek egy csoportja három héttel korábban rátalált egy masszív fekete gránitból készült szarkofágra Alexandria közelében. Az első adatok szerint a kőkoporsó 2000 évig érintetlen volt – ezek után a rémhírek gyorsan terjedni kezdtek.

Mielőtt még az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium bármit közölni tudott volna, elindultak a találgatások. Sokan abban reménykedtek, hogy a szarkofág talán Nagy Sándor makedón király nyughelye, vagy éppen egy ősi átok fogva tartója. Felnyitása után azonban – ami a jelenlevők szerint iszonyú bűzzel járt – kiderült, hogy egyik vélekedés sem helyes. A masszív kőkoporsóban ugyanis három emberi csontvázat és sok hátramaradt szennyvizet találtak – írta a BBC.

A csontvázak szennyvízben úsztakForrás: AFP/-

Az azóta elvégzett kutatások szerint az északkelet-egyiptomi Alexandria közelében levő Szidi Gaber körzetben megtalált koporsó a Ptolemaida-dinasztia idejéből (Kr. e. 305 - Kr. e. 30) származik. A leletet akkor fedezte fel egy régészcsoport, mikor egy házépítés engedélyeztetéséhez szükséges vizsgálat alkalmával körülnéztek az alap földrétegeiben. A 185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles faragványt öt méter mélyen találták és az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok legnagyobbikának számít. A fedelet az aljhoz ragasztó, malterszerű kötőanyag sértetlensége arra utal, hogy a koporsó két évezreden át háborítatlanul nyugodott a földben.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy pontosan megállapítsák ki volt, hogy élt és hogyan halt meg az a három személy, akit a koporsóban temettek el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek