Vasárnap óta nem közlekedik többé vonat a belgrádi főpályaudvarról

134 év után bezárták a szerb főváros központjában található főpályaudvart, így ezentúl egy külvárosi, a központ tehermentesítésére létrehozott pályaudvar lesz a végállomás.

A főpályaudvar műemlékvédelem alatt álló épületét 1884-ben emelték; a továbbiakban történelmi múzeumként működik tovább. Az utolsó vonat szombaton 21 óra 45 perckor indult el Belgrád központjából, a Belgrád-Budapest nemzetközi járatot több tucatnyian búcsúztatták – olvasható az MTI oldalán.

Belgrád Szerbia pályaudvarForrás: wikipedia.org / Jaimrsilva

A központi pályaudvaron eddig naponta mintegy kétszáz személy- és teherszállító vonat fordult meg, a 16 nemzetközi, 56 helyközi és 90 helyi járat ezentúl a Prokop nevű külvárosi állomásról indul útnak, és itt lesz a végállomás is. A központi pályaudvar felszámolása során a Száva folyó partján futó síneket felszedik, és az ott található melléképületeket is lebontják, a helyükön pedig a néhány éve elindított, Belgrád a vízen elnevezésű projekt objektumait húzzák fel.

A főpályaudvar bezárása ellen több szervezet is tiltakozott, elmondásuk szerint nem elfogadható, hogy egy majdnem kétszáz éves épületet egy sokkal kisebb, és egyáltalán nem impozáns állomásépületre cserélnek, másrészt pedig a legnagyobb európai városokban is a központban van a fő vasútállomás, nem pedig a város egy félreeső részén, hiszen így a turistáknak is nehezebb lesz eljutniuk a városközpontba vagy a szállodájukba.

A vasútállomás kihelyezéséről már az 1970-es években is szó volt, az előkészületeket pedig tíz éve kezdték meg, illetve akkor kezdték építeni a mostantól használt külvárosi pályaudvart is, így a központi pályaudvar bezárása senkit nem érhetett meglepetésként – írta az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek