Ritka sárkányfenyőket nevelnek egy titkos helyszínen Ausztráliában

Vésztartalékként nevelnek ritka sárkányfenyőket Ausztrália egy titkos helyszínén, hogy szükség esetén bevethessék őket a törékeny vadon élő populáció megmentése érdekében - olvasható az MTI hírei között.

Forrás: Akerbeltz / Wikipedia

A sárkányfenyőt (Wollemia) a botanikusok egy már kétmillió évvel ezelőtt kihalt növénynemzetségnek hitték, hiszen a létezéséről csak fosszíliák adtak hírt, mígnem egy ausztrál természetvédelmi őr 1994-ben meg nem találta a rég kihaltnak hitt fa élő példányait Ausztráliában. David Noble a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli Kék-hegység területének egyik keskeny szurdokában lelt rá a sötétzöld lombú, csokoládébarna törzsű, különleges facsoportra, majd a botanikusok megerősítették, hogy valóban a Wollemiát találták meg.

"Ez a világ egyik legősibb és legritkább növénye a dinoszauruszok idejéből" - mondta Gabrielle Upton, Új-Dél-Wales állam környezetügyi minisztere, hozzátéve, hogy a világ vadon élő Wollemia-állománya jelenleg kevesebb mint 100 fából áll. Az ősi fák új populációját az állam környezet- és örökségügyi hivatala költöztette át egy titkos területre, hogy egyfajta vésztartalékként szolgáljon a vadon élő állomány számára.

A sydney-i Királyi Botanikus Kertek kutatója, Cathy Offord szerint a tartalék populáció fái már termést is hoznak és jobban érzik magukat, mint vadon élő társaik. "A tartalék sárkányfenyők csaknem 83 százaléka megmaradt és 37 százalékos növekedésnél tart, ami azt jelenti, eléggé érettek ahhoz, hogy életképes magokat hozzanak létre, a vártnál jóval korábban" - mondta a szakember. A botanikusok úgy vélik, hogy az ősi fa valamikor 200 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, amikor még a dinoszauruszok uralták a Földet.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek