Bécsi nyár: minden hónapra egy fesztivál

Sokan gazdag kulturális kínálata miatt szeretik az osztrák fővárost. Nem alaptalanul: a nyáron minden hónapra jut legalább egy fesztivál. Lesz zenei, tánc- és filmfesztivál, lehet bulizni kikötőben, foghíjtelken és a Duna partján. Tíz éve saját fesztiváljuk van a bécsi kerületeknek is.

Nagy lesz a nyüzsgés Bécs egyik legkedveltebb pihenő- és kirándulóhelyén, a Duna-csatorna mentén 2018. május 31. és június 3. között. Évente mintegy 30 ezer látogatót vonz ugyanis a Donaukanaltreiben, amelynek keretében 15 helyszínen várják az érdeklődőket élő koncertekkel, tánc-workshoppal, kirakodóvásárral, sportolási lehetőségekkel és finom falatokkal. A rendezvényre a belépés ingyenes; bővebben itt

Wir sind Wien fesztiválForrás: Helmut Prochart

Tizedik éve rendezik meg a Wir Sind Wien.Festivalt, a bécsi kerületek fesztiválját, 2018. június 1-23. között minden napra jut egy városrész, a 23 bécsi kerület egymásnak adja majd a stafétát. A visszatérő programok mellett – ilyen például a híres csónakkoncert az Öreg Dunán vagy a foghíjtelek-koncertek – minden kerület készül valami rá jellemző programmal is. Néhány program kerületről kerületre turnézik. Ilyen az Open Piano - egy fehér zongora, amit bárki megszólaltathat, az instagram-posztokhoz és szelfikhez tökéletes Bécs-hátteret és profi felszerelést kínáló Pop-up Fotóstúdió, valamint a diverCityLab "Tent Sweet Tent" projektje, amelynek keretében arra ösztönzik az arra járókat, hogy történetekkel, játékokkal, beszélgetésekkel és emlékeik megosztásával varázsolják meghitt otthonná a közterületeken felállított sátorvárost. Bővebbet itt tudhat meg róla.

DonauinselfestForrás: Andreas Jakwerth

Bécs áll a középpontjában a 35. Duna-sziget Fesztiválnak, amelyet 2018. június 22-24. között rendeznek meg. Az ingyenes rendezvényen mintegy 200 osztrák és nemzetközi együttes lép színpadra, a nagy nevek azonban elsősorban Ausztriából, azon belül is főként Bécsből érkeznek majd. De nemcsak a zenében, a gasztronómiai kínálatban is a régiók sokszínűségén lesz a hangsúly az idei Duna-sziget Fesztiválon. Még több infót itt talál.

Nem hiányozhat az osztrák főváros nyári programkínálatából a Városháza előtti szabadtéri filmfesztivál sem, amely 2018. június 30-án veszi kezdetét és egészen szeptember 2-ig tart. Az idei év újítása, hogy péntekenként, 17 órai kezdettel a jövő klasszikus zene rajongóit várják a Rathausparkba, egy külön gyerekopera-fesztiválra.

A "nagyok" eközben Leonard Bernstein 100. születésnapjáról, a bossa nova 60. jubileumáról és Falco halálának 20. évfordulójáról emlékezhetnek meg a filmfesztivál programja keretében. De nem kell otthon maradniuk a pop és a musicalek kedvelőinek sem: ők Norah Jones, Alica Keys és a Die Fantastischen Vier koncertjét és a Miss Saigon 25. jubileumi előadását élhetik át újra a bécsi Városháza előtt felállított óriási kivetítőn. A dzsessz-rajongókat pedig Maja Jaku, Roxy Stern és HER élő fellépése várja. A részletes program itt található.

Akemi Takeya - ImpulstanzForrás: Karolina Miernik

Tánc és performansz határait feszegetik az ImPulsTanz idei produkciói, amelyeknek Bécs legnagyobb előadóházai és egyedülálló építészeti adottságokkal rendelkező kiállítótermei adnak otthont 2018. július 12. és augusztus 12. között. Részleteket itt talál.

Wir sind Wien fesztiválForrás: ©Bundesmobilienverwaltung ©BwagCommons

2018. július 26-29. között rendezik meg az osztrák zenei élet egyik hagyományos fesztiváljának számító Popfest Wient a Karlsplatzon, ahol mintegy hatvan együttes lép színpadra. Először lép fel a Popfesten az elektronikus zenéjével turnézó Jung An Tagen és a pop-fénylény, Farce. Itt tudhat meg többet erről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek