Egy új művészeti múzeum Tokióban a jövőbe repíti

A múzeumok többségében az a közös, hogy a múltba visznek vissza: hiszen megmutatni igazából csak azt lehet, ami már létezik. Vagy mégsem?

Tokió új művészeti múzeuma egyértelműen a jövőt helyezi a középpontba – írja a Lonely Planet News. A japán főváros Odaiba negyedében idén nyáron nyílik a Mori Building Digital Art Museum, mely tízezer négyzetméteren kizárólag a digitális művészetekre fókuszál, és nem csupán emiatt érdekes: az is szempont, hogy a látogatók teljes mértékben feloldódhassanak az alkotásokban.

A múzeumot létrehozó kreatív csoport többek között művészekből, programozókból, mérnökökből, matematikusokból áll. Egyes alkotásaikat már bemutatták más múzeumok, például San Francisco-ban és Melbourne-ben.

A fő kiállítás címe Borderless (azaz: "Határtalan"), és alapvetően digitális kivetítésekből áll. Van itt például egy "Atlétkai erdő", mely azzal ingerli a látogató hippocampus-át, hogy fizikai ugrásokra, mászásra és térbeli mozgásra veszi rá magában a digitális alkotásban. A "Jövő park" fantázianevű részen az egyének együttműködve hozhatnak létre digitális művészetet egy "megosztott" térben. A "Lámpaerdőben" pedig a lámpák lépnek interakcióba a látogatókkal, például emberi jelenlétre kapcsolnak fel.

A múzeumról többet tudhat meg ezen a honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek