Megnyitották a turisták előtt Theodosius víztározóját Isztambulban

 

 

Isztambul kiterjedt víztározó-rendszerét még a negyedik, ötödik században kezdték el építeni, amely még ma is ott lapul Isztambul alatt. Ezek közül az 1600 éves Theodosius ciszternáját április végén nyitották meg a látogatók előtt - írja a Lonely Planet.

A Theodosius-palotát, amelyet még II. Theodosius bizánci császár uralkodása alatt (428-43) építettek, egy 1920-ban épült 20. század eleji kúria és egy 1950-ben épült önkormányzati épület alatt fedezték fel. Az utóbbit nyolc éve lebontották, és meg is kezdték az alatta található ciszterna helyreállítási munkálatait Isztambul városának önkormányzata és a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium támogatásával.

Az április végén megnyílt Theodosius ciszternájának 45 méter hosszú és 25 méter széles termeForrás: Roger W Haworth / Wikipedia

Az 1125 négyzetméteres és kilenc méteres belmagasságú terem mennyezetét 32 márványoszlop tartja. És bár kisebb, mint a közelében 532-ben épült Elsüllyedt Palotaként ismert Bazilika-ciszterna (Yerebatan Sarnıcı), annál nagyjából száz évvel idősebb. Ugyanazon a területen egyébként van egy harmadik földalatti víztározó is, a Philoxenos ciszternája, amelynek keletkezési idejét a negyedik századra teszik, és ma múzeumként látogatható.

Az Elsüllyedt Palota vagy más néven a Bazilika Ciszterna, az egyik legnépszerűbb turisztikai látnivaló IsztambulbanForrás: Josep Llauradó Selvas - Jllaurado@Beyondblusky.Com / Wikipedia

Mindhárom tározó annak a 250 kilométer hosszú vízhálózatnak a része, amely a belgrádi erdőtől eredve szállította az ivóvizet a városba az akvadukton keresztül azokba a kutakba, amelyeket szobrokkal díszített formában még ma is láthatunk Isztambul számos pontján.

A néhány napja megnyílt Theodosius-palota a Fatih városrészben, Piyer Loti Caddesi 23. szám alatt, minden nap 10-től este 7-ig ingyenesen látogatható.

"A Düden vízesés gyönyörű napsütésben ""Forrás: Shutterstock "
Ezért imádják a turisták a Török Riviérát
Antalyát, a Földközi-tenger partjának legnagyobb török városát az utazási irodák katalógusában csak a Török Riviéra fővárosaként emlegetik. Sokaknak elsőként csak a luxus-szállodák, a gyerekparadicsom és a soha véget nem érő strandolás képei ugranak be. Így aztán pláne kiváncsiak voltunk arra, hogy mindezen túl mit tartogat ez a város és környéke. Itt mutatjuk!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek