Megnyitották a turisták előtt Theodosius víztározóját Isztambulban

   

   

  Isztambul kiterjedt víztározó-rendszerét még a negyedik, ötödik században kezdték el építeni, amely még ma is ott lapul Isztambul alatt. Ezek közül az 1600 éves Theodosius ciszternáját április végén nyitották meg a látogatók előtt - írja a Lonely Planet.

  A Theodosius-palotát, amelyet még II. Theodosius bizánci császár uralkodása alatt (428-43) építettek, egy 1920-ban épült 20. század eleji kúria és egy 1950-ben épült önkormányzati épület alatt fedezték fel. Az utóbbit nyolc éve lebontották, és meg is kezdték az alatta található ciszterna helyreállítási munkálatait Isztambul városának önkormányzata és a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium támogatásával.

  Az április végén megnyílt Theodosius ciszternájának 45 méter hosszú és 25 méter széles termeForrás: Roger W Haworth / Wikipedia

  Az 1125 négyzetméteres és kilenc méteres belmagasságú terem mennyezetét 32 márványoszlop tartja. És bár kisebb, mint a közelében 532-ben épült Elsüllyedt Palotaként ismert Bazilika-ciszterna (Yerebatan Sarnıcı), annál nagyjából száz évvel idősebb. Ugyanazon a területen egyébként van egy harmadik földalatti víztározó is, a Philoxenos ciszternája, amelynek keletkezési idejét a negyedik századra teszik, és ma múzeumként látogatható.

  Az Elsüllyedt Palota vagy más néven a Bazilika Ciszterna, az egyik legnépszerűbb turisztikai látnivaló IsztambulbanForrás: Josep Llauradó Selvas - Jllaurado@Beyondblusky.Com / Wikipedia

  Mindhárom tározó annak a 250 kilométer hosszú vízhálózatnak a része, amely a belgrádi erdőtől eredve szállította az ivóvizet a városba az akvadukton keresztül azokba a kutakba, amelyeket szobrokkal díszített formában még ma is láthatunk Isztambul számos pontján.

  A néhány napja megnyílt Theodosius-palota a Fatih városrészben, Piyer Loti Caddesi 23. szám alatt, minden nap 10-től este 7-ig ingyenesen látogatható.

  "A Düden vízesés gyönyörű napsütésben ""Forrás: Shutterstock "
  Ezért imádják a turisták a Török Riviérát
  Antalyát, a Földközi-tenger partjának legnagyobb török városát az utazási irodák katalógusában csak a Török Riviéra fővárosaként emlegetik. Sokaknak elsőként csak a luxus-szállodák, a gyerekparadicsom és a soha véget nem érő strandolás képei ugranak be. Így aztán pláne kiváncsiak voltunk arra, hogy mindezen túl mit tartogat ez a város és környéke. Itt mutatjuk!
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek