Ki mondta, hogy nyáron csak nyaralni lehet? 3 hűs citybreak tipp

Az a tapasztalat, hogy amikor április-május környékén végre jó idő lesz, mindenki boldogan fordítja a fejét a napfény felé, de nyárra már, amikor perzselő a hőség, inkább menekülnénk előle. Így aztán úgy tűnik, egyre többen vannak, akik egy hét tengerparti henyélés helyett inkább megismerkednének egy új várossal. Ennek szellemében írtuk mostani ajánlónkat is – szem előtt tartva, hogy olyan városokat mutassunk, melyekben ilyenkor kellemesebb a hőmérséklet, mint Magyarországon.

Gyógyszerként is hat: művészet egy történelmi városban

A svájci Bázel titkos tippünk, hiszen közvetlen járat van ide, és egyáltalán nem mondható a tömegturizmus célpontjának. A Rajna-parti város ma a gyógyszerészet fellegvára, de ez cseppet sem zavarja a művészetek és építészet rajongóit, akik például a híres ART Basel fesztiválra érkeznek. Ha nem az idén június 14. és 17. között megrendezett eseményre érkezne a városba, akkor is számtalan művészeti galéria, múzeum és pompás épület várja, hogy felfedezzék. Ha mégis a fesztiválkor menne, úgy számoljon, hogy ilyenkor négyezer művész alkotásai vannak a városban.

Bázel és a RajnaForrás: Shutterstock

A francia-svájci-német hármashatáron fekvő városban a tökéletes nap úgy néz ki, hogy „Nagybázel" (Grossbasel) szellős és macskaköves óvárosában (Altstadt) sétálgat (valószínűleg órákig nem tudja majd abbagyni), majd átkel egy hídon (Mittlere Brücke) „Kisbázelbe" (Kleinbasel) a folyó északi partjára, ahol láthatja a város hétköznapjait, és leülhet enni a számtalan étterem egyikének teraszára.

A sétát a Marktplatz-on érdemes indítani, melynek élete 1260-ban gabonapiacként indult, majd 1471-ben teljes értékű piaccá avanzsált: itt van Európa ma is működő, második legrégebbi piaca. A Városházát nem fogja szem elől téveszteni: több mint ötszáz éve ez a reneszánsz palota ad otthont a város, illetve a kanton vezetőségének. Svájc legismertebb neogótikus épülete az Erzsébettemplom (Elisabethkirche), mely ugyan csak a 19. században épült, de olyan jól sikerült, hogy évente ötvenezer látogató keresi fel.

Íme a dugóhúzó-torony a Vitra múzeum területén Weil am Rhein-ben, Németországban - Nézze meg galériánkat!Forrás: Shutterstock

A Rajnapart felé továbbsétálva megér egy megállót a Tinguely-szökőkút is, melynek sekély vizében kilenc kovácsoltvas figura mozog – valaha itt színpad állt; a valódi művészek helyett most ezek a figurák adnak műsort. Ha elérte a folyót, a túlpartra átsétálva nyüzsgő életet talál: rengeteg hangulatos étterem és kis üzlet kelleti magát. A part mentén sokan ülnek egy sörrel a kezükben, és nézik az utcai művészek előadását.

Fedezze fel Bázelt a tömegközlekedés erejével!
Bázel nem olcsó város, de képzelje: minden szálloda lakója ingyenes bérletet kap a város közlekedési eszközeire. Úgyhogy ha a dimbes-dombos városban elfáradt a lába, érdemes villamosra pattanni: a 15/16-os járat klasszul bemutatja a várost. A Rajna is adja magát: természetesen vannak sétahajók, melyekre a szállodában kapott BaselCard segítségével féláron ülhet fel (a kedvezmény nem vonatkozik a hajón kapható ételre és italra).

Érdemes egy kirándulás erejéig kimozdulni a városból, különösen, ha gyengéje a kortárs dizájn: a Vitra Campus Bázeltől csupán nyolc kilométerre, Németországban található. Weil am Rhein-ba Bázelből a 8-as villamossal, Barfüsserplatz vagy Claraplatz megállókból juthat el könnyedén. Itt megnézheti a szédítő Vitra Dizájnmúzeumot és sok más építészeti és dizájnérdekességet, többek között Carsten Höller 30 méter magas, dugóhúzóra emlékeztető csúszdatornyát. A nyitva tartásról és árakról több információt itt talál.

Túrázás káprázatos kilátással

Ha valahová nyáron érdemes menni, az Norvégia, azon belül is a normális esetben „esős városnak" titulált Bergen. Itt nem csupán a művészeteknek és történelemnek áldozhat, aktív kikapcsolódásra is bőven nyílik lehetőség. Ami még izgalmasabbá teszi az egészet: júliusban a nap hajnal 4 körül kel, és este 11 körül nyugszik.

Bergen, Norvégia: a Hakonshalle az 1200-as évekből fennmaradt épületForrás: Shutterstock

A fjordok sűrűjében fekvő város a középkor óta fontos kikötő volt, a Hanza-városszövetség tagja, és egy időben Norvégia fővárosa is. Ez tükröződik a Bryggen városrész szépen fennmaradt faházain, melyek ma az UNESCO-világörökség részét képezik, és érdemes egy vezetett túra keretében felkeresni őket, hogy minél több történelmi érdekességet is megtudhasson. A hegytető felé kúszó utcákon színes házak sorakoznak, az öbölben a kompok váltják egymást, és ha mégis jönne az eső, nagyszerű múzeumok közül válogathat az utazó. Mivel a városban sok diák él, az éjszakai életre sem lehet panasz.

Ha csak egy múzeumot néz meg, az legyen a KODE: a négy épületből álló komplexum Skandinávia legnagyobb művészeti és dizájngyűjteményének ad helyet. A KODE1-ben többek között az ország ezüstkollekcióját, a KODE2-ben időszakos kiállításokat nézhetünk meg, a KODE3 Edvard Munch munkásságát mutatja be, míg a KODE4 fókuszában a kortárs művészetek állnak. A négy épület a Lille Lungegård tó partján áll. Ha a történelem érdekli, a Hanza múzeumot ne hagyja ki, ha pedig
Bergent hop-on/hop-off busszal is felfedezheti: a 24 órás bérlet ára 42 euró.

Pattanjon kompra (ami csak 11 és 15 óra között jár) a Buena Quay-en, és menjen át az Ole Bull múzeumba. A szóban forgó név Norvégia első zenész szupersztárja, és ezt a mesébe illő palotát ő építette nyári rezidenciaként, 1873-ban. A ház körül 13 kilométernyi sétaösvény várja a látogatót, felfrissülni egy kis kávézóban lehet.

Bergen, Norvégia: kilátás a Floyen csúcsárólForrás: Shutterstock

Kihagyhatatlan élmény felmenni a Fløibanen siklóval a város fölötti csúcsra (Fløyen – 320 méter), ahonnét kiindulva pompás kilátás mellett túrázhat. Ehhez a Torgeten, a halpiacon található bergeni turistainformációs központban kérjen egy angol nyelvű, ingyenes térképet a túraútvonalakról (Walking Map of Mount Fløyen), és kövesse a jól kitáblázott útvonalak egyikét. A halpiac önmagában is megér egy misét: 1200 óta létezik a városban, és bár eredetileg a Bryggen városrészben volt, 1556 óta a jelenlegi helyén áll és azóta járnak ide a helyi háziasszonyok a friss fogásért. Talán nem árulunk el meglepetést, hogy a piacon működő éttermek bármelyikében isteni tengeri ételeket kóstolhat. A nyitva tartásról bővebben itt olvashat.

Ha augusztusban jár erre, 2. és 4. között kerül sor a Fjordsteam fesztiválra, amikor történelmi hajók szelik Bergen öbleit. A program 2-án este hatkor parádéval indul.

Strandolás a homokdűnék között

Maradjunk északon, mert itt biztosan nem fogunk megsülni. Svédország harmadik legnagyobb városában a régi és az új ad randevút egymásnak: Malmö nyugis, fiatalos hely. Talán nincsenek olyan elegáns épületek, mint Stockholmban, viszont a városközponttól csupán húsz perc sétára szuper strandok vannak, és itt található Skandinávia legmagasabb épülete is.

Az Oresund-híd egyenesen Koppenhágába vezetForrás: Shutterstock

A kozmopolita Malmö megmutatja, milyen kell legyen egy igazán családbarát város. Százötven kisebbségnek ad otthont, és olyan piacokat láthat itt, mint a Közel-Keleten, de az olasz kávékultúra is magas szinten van itt. Ne hagyja ki büszke várát, mely az 1530-as években épült (egy még korábbi vár helyén) – még a dán királyság részeként. A helyreállításoknak köszönhetően még ma is ennek a kornak a hangulatát élvezhetik itt a látogatók.

Malmö nem véletlenül büszke parkjaira, melyek gondosan ápolt gyepjére bárki leheveredhet, máskülönben a mindenütt jelenlévő tavacskák, bicikliutak és – ha kisebbekkel vagyunk – a profi játszóterek biztosítanak kikapcsolódást. A két legszebb a Kungsparken (Király parkja), illetve a Slottsparken (Kastélypark). A város két legszebb tere a Stortorget és a Lilla Torget, de úgy általában érdemes az óvárosban (Gamla Staden) sétálni.

Travelo-tipp
Augusztus 10. és 17. között kerül sor a Malmöfestivalen programsorozatra, mely 1985 óta része a város életének. A vad táncolásra lehetőség nyújtó fesztivál büszke arra, hogy fenntartható formában valósul meg a város szívében. Évi közel félmillió látogatójával Skandinávia legnagyobb fesztiválja ez, ahol zene, kortárs művészet, sokszínű kultúra és gasztronómia találkozik – ráadásul a programok szinte mindegyike ingyenes!

Strandolna? Pakoljon törölközőt, béreljen kerékpárt, és irány a Ribersborg park távoli végén található hosszú, homokos föveny. A homokdűnékkel és magas, lengedező fűszálakkal szegélyezett part igazán népszerű a kisgyerekesek körében, ugyanis a víz nagyon lassan mélyül. A népszerűség ellenére sem lesz itt tömeg! A 10-es móló mellett nudista partszakasz is van. A nap vége felé pedig ne feledje, hogy délután 3 és este 6 között van a munkából hazafelé igyekvők happy hour-je a bárokban: ilyenkor igazán felpezsdül az élet a teraszokon.

Malmö, Svédország: a híres toronyForrás: Shutterstock

A már említett rekorder a Turning Torso, azaz „Forgó torzó" olyan felhőkarcoló, mely az alapjaitól indulva 90 fokban elcsavarodik, és így érkezik meg 190 méteres magasságba. A díjnyertes dizájn luxuslakásokat rejt, és a szintén a modern dizájn csodái közé sorolt Öresund-hídra néz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek