Betiltották a fürdést a székelyföldi Szent Anna-tóban

Nyártól nem szabad fürödni a székelyföldi Szent Anna-tóban. A tiltótáblákat az elmúlt napokban szerelte fel a tó környékén a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környezetvédelmi terület gondnoka.

A tiltás nem vonatkozik azokra a sportolókra, akik verseny keretében úsznak a tóban, ez esetben azonban a verseny szervezőjének előzetesen a vízügyi hatóságtól kell engedélyt kérniük.

A békés Szent Anna-tóForrás: Flickr.com

Becslések szerint évente 32-40 ezer turista látogatja meg a tavat, és a látogatók többsége jelenleg sem a fürdőzés kedvéért érkezik. A nyári fürdőidényben inkább a környező települések lakói jönnek fürdőzni a tóra. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy kis mértékben csökkenni fog a tó látogatottsága.

Többek között a környezetvédelmi terület népszerűsítésére és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület javasolta a fürdőzés betiltását. Nem tettek ugyanis jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták, akik révén naptej és testápoló szer került a vízbe. A tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincsen, ezért vize csekély mértékben képes az öntisztulásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek