Ismét jár a háborúban lerombolt szarajevói lanovka

Huszonhat év után újra működik a délszláv háborúban lerombolt szarajevói lanovka, amely a bosnyák főváros fölötti kirándulóhelyre, a festői Trebevic-hegyre szállítja az utasokat.

A legendás drótkötélpályát 1959-ben adták át, és annak idején Szarajevó egyike volt a világ azon kevés városainak, amelyeknek központjából 10 perc alatt el lehetett jutni egy fenyvesbe.

Szarajevó ma már békés város, ahol kellemesen töltheti az időt az utazóForrás: AFP/Elvis Barukcic

A lanovkát 1992-ben állították le, miután a szerb ostromlók – a háború első áldozataként – megölték a létesítmény őrét, Ramo Bibert, akiről most a magaslati végállomást elnevezték.

Sokat újult a város az elmúlt évtizedbenForrás: AFP/Elvis Barukcic

A kabinos drótkötélpályát jórészt magánadományokból építették újjá Edmond Offerman holland származású amerikai orvos biztatására, aki személyesen 4 millió dollárral támogatta az újraindítást bosnyák származású felesége hatására.

A képen látható úr a holland főtámogatója a lanovka felújításánakForrás: AFP/Elvis Barukcic

Az újra üzemelő lanovka a szarajevói újjáépítés utolsó nagy szimbóluma a nemzeti könyvtár mellett. A 20 millió bosnyák márkás (3,2 milliárd forint) beruházás az egyik legnagyobb projekt a háború óta.
A 33 kabinnal üzemelő felvonó csaknem 600 méteres szintkülönbséget leküzdve, hét perc alatt viszi fel az utasokat a Trebevicre, amely az 1984-es téli olimpia egyik helyszíne volt. A helyiek hat bosnyák márkáért, külföldiek 20 márkáért (kb. 3200 forint) vehetik igénybe.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek