Dinoszaurusz-lábnyomokra bukkantak a skóciai Skye-szigeten

  Tucatnyi ritka dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak paleontológusok a skóciai Skye-szigeten, egyes maradványok 170 millió évesek - írja az MTI az Edinburghi Egyetem kutatóinak a bejelentése alapján.

  "Minél többet kutatunk a Skye-szigeten, annál több dinoszaurusz-lábnyomra bukkanunk. Ezen az új lelőhelyen, a brontosaurus hosszúnyakú unokatestvéreinek és a Tyrannosaurus élesfogú unokatestvéreinek a lábnyomait találtuk meg, ezek a dinoszauruszok akkor éltek ezen a sekély lagúnán, amikor Skóciában az éghajlat sokkal melegebb volt és a dinoszauruszok elkezdték globálisan uralni a világot" - mondta Steve Brusette, az egyetem geotudományi intézetének munkatársa.

  A lelet azért fontos jelentőségű, mert a közép jura földtörténeti kor egy ritka bizonyítéka, ebből a korból kevés fosszilis lelőhely létezik a világon. A lábnyomokat nehéz volt tanulmányozni az apály-dagály, az erózió hatása és a táj változása miatt - olvasható az egyetem honlapján közzétett közleményben. A kutatóknak sikerült azonosítani a hüllők két vonulási útvonalát számos egyedülálló lábnyom mellett. Drónokkal készített felvételek alapján a szakemberek elkészíteték a lelőhely térképét és más felvételeket is készítettek kamerákkal a lábnyomok modellezésére. A kutatók tanulmányukat a Scottish Journal of Geology című folyóiratban tették közzé.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!