Lenyűgöző videóban mutatják meg az Antarktisz jege alatti élővilágot

  "Gyönyörűek ezek az élőlények, és közülük jó néhány faj sehol máshol nem látható a Földünkön. Ezért nagyon fontos, hogy tanulmányozzuk mindet" - fogalmazott Drew Lohrer kutató a Great Big Story YouTube-csatornájára feltöltött videójában, aki annak a Jég alatti tudomány névre keresztelt projektnek a tagja, amely a Déli-sarkvidék alatti óceánban az élőlények ellenállóképességét tanulmányozza. Lohrer kilenc tudós társával merült le, hogy a vízmeder aljába speciális, inkubációs kamra mikroszkópokat telepítsen, amelyekből nyert adatok segítségével az óceán ezen rétegében rejtőző élőlényeket tudja megvizsgálni - írja a Sia Magazin. És mindeközben ilyen gyönyörű képsorokat rögzítettek merülésük közben:

  A tudósokból és technikusokból álló csapat direkt Földünk legszélsőségesebb klimájú helyén vert tábort, hogy választ kapjon arra, vajon a klímaváltozás hogyan és milyen mértékben hat a víz alatti világ biodiverzitására, a különböző fajok életben maradására, szaporodására. A kutatók a vizsgálódásaik során megállapították, hogy nemcsak a jégen és a gleccserek régetegeiben lakoznak különböző apróbb élőlények, de a jégtakaró alatt is egy kifejezetten gazdag és változatos ökoszisztéma található annak ellenére, hogy több millió éve nem érte el napfény azt a közeget.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!