Színt kaphat az Eiffel-torony a felújítása során

  A világ egyik legismertebb építménye, az Eiffel-torony nem volt mindig szürke. A Mars-mezőn álló ikon felújítását hamarosan megkezdik, és benne van a pakliban, hogy nem a megszokott színét kapja vissza.

  Most biztosan lehidal: a tornyot megépítésekor pirosra festették, tervezője, Gustave Eiffel kérésére – írja a Lonely Planet News. Három évvel később világos narancssárgára változott, aztán 1899-ben teljesen kivilágosodott: ekkor enyhén narancsos sárga lett a talapzata, a felsőbb szintek pedig teljesen citromsárgák. 1907 és 1954 között sárgásbarna színben tündökölt, majd 1968-ban barnáspiros árnyalatot kapott.

  Hármasikrek, de csak az egyik igazi. Ugye kitalálja, melyik?Forrás: Flickr.com

  Az Eiffel-torony felújítása a tervek szerint 2018 októberében kezdődik, és egészen 2021 végéig elhúzódik majd. Ez idő alatt a szakemberek megvizsgálják az egyes festékrétegeket, majd meghozzák a döntést, hogy világosítsanak az épület összmegjelenésén vagy sem. Hasonlóképpen fogják újra-felfedezni a korábbi színeket, mint amikor egy festményt restaurálnak. 

  Az Eiffel-tornyot fennállása óta tizenkilencszer festették át, és összesen 60 tonna festék szárad rajta. Jelenleg egy speciális, csak az épület számára kikevert barna árnyalatot visel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!