Párizs legrégibb templomát amerikaiaknak kell megmenteni

A párizsi Saint-Germain-des-Près templomnak jelentős felújításra van szüksége ahhoz, hogy újabb ezer évig állja az idők megpróbáltatásait.

A turisták számára a templom és környezete a párizsi hangulat netovábbját jelenti: a hatodik kerületben, a Szajna bal partján álló épületegyüttes sármja és gazdag történelme vitathatatlan. A folyótól és az Île de la Cité-től nem messze található templom és környéke számtalan írónak, filozófusnak és művésznek nyújtott már ihletet – de az egész nem jöhetett volna létre, ha nincs a Saint-Germain-des-Près. Úgy tűnik azonban, nincs más, aki megmentse a pusztulástól, csak egy csapat lelkes amerikai – írja az Architectural Digest.

Ezen a képen jól látszik, hogy a templom nem mai darabForrás: Flickr.com

Először Klodvig király emelt itt templomot i.sz. 543-ban, mely közel ötszáz évig tartotta magát, a helyére épített új templom pedig már több mint ezer éve áll a helyén. Az elmúlt évszázadok során több megpróbáltatásban is volt része: tűzvész pusztította, többször helyreállították, sőt, egy rövid időre még börtönként is szolgált. A 19. században egyszer Victor Hugo és barátai voltak a megmentők: ők biztosították egy felújításhoz a pénzt, ugyanis a Francia Forradalom során puskaporraktárnak használták, és az ekkor keletkezett robbanás jelentősen megrongálta a templomot. Állapota most hasonlóképpen beavatkozást kíván: így léptek a képbe az amerikai befektetők, akik egy non-profit szervezetet hoztak létre a templom megmentésére, American Friends for the Preservation of Saint-Germain-des-Près (A Saint-Germain-des-Près amerikai barátai) néven. 

A Saint-Germain-des-Pres templom az azonos nevű környék szíveForrás: Flickr.com

Az indoklás szerint a templom már csak azért is megóvásra érdemes, mert számtalan építészeti stílus megtalálható benne: a román stílusú alapoktól a gótikán át a klasszicizmus 19. századi modern újraértelmezéséig. Színes ólomüveg ablakainak egyike teljesen eredeti, azaz több mint ezer éves, nem is beszélve a páratlan mozaikokról, stukkókról, melyek az épületet díszítik.

Bár a francia kormány igen elhivatott az építészeti örökség megóvásában, az összeg, melyet a templom felújítására szán, vajmi kevés: a szükséges 6 millió euró körüli összeg 85 százalékát fogják privát befektetőt biztosítani, máskülönben a templomnak esélye sem lenne a túlélésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek