Bécsben folytatódik a Bécs-Budapest építészetét bemutató sorozat

Budapest és Bécs 20. századi építészetének örökségét mutatja be az osztrák fővárosban a Ringturm építészeti galériában kedden nyílt kiállítás, amely 130 városképpáron tárja fel az Osztrák-magyar Monarchia két fővárosa építészetének és kultúrájának hasonlóságait és különbözőségeit.

Az Architektur im Ringturm (Építészet a Ringturmban) című projekt három éve indult el a két testvérvárost bemutató első tárlattal, amely a 19. század második felét és a 20. század elejét fogta át. A bécsi kiállítás után a tárlatot 2016-ban Budapesten, a Várkert Bazárban mutatták be. A Duna fővárosai - Bécs, Budapest - Párhuzamos városképek 1850-1920 című kiállításon mintegy háromszáz korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatta közönség.

Múlt századi "klasszikusok" BécsbenForrás: Flickr.com

A kedden nyílt Metropolen Budapest/Wien: Parallele Stadträume aus dem 20. Jahrhundert című kiállítás ennek folytatásaként a két város 1918 és 1970 közötti fejlődését állítja a középpontba.

Az újabb tárlat szintén fotók segítségével világítja meg a 20. század legfontosabb építészeti, városépítészeti és társadalmi vitáit. Ezek központi témái a lakóházak, tömegközlekedés és egyéni közlekedés fejlődései és reformjai, melyek jelentősen megváltoztatták a városképet. A kiemelt témák között szerepel a fényhez és elektromossághoz való hozzáférés jelentősége a városi életben.
A kiállítás kurátorai Adolph Stiller és Tamáska Máté, a tárlat június 8-ig látható Bécsben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek