Bécsi Akvarell: kiállítás az Albertinában

  Könnyed vonalvezetés, ragyogó színek: az osztrák vízfestészet felfedezésére hív a bécsi Albertina múzeum. A 19. századi akvarellfestészet virágkorszakát felölelő „Bécsi Akvarell" című tárlat február 16. és május 13. között látható az osztrák fővárosban. Március elejétől pedig Martha Jungwirth, a 2018-as év Oskar Kokoschka díjas kortárs vízfestőművészének festményeit tekinthetik meg az akvarellek szerelmesei.

  Az akvarellfestészet már a 15. század óta egész Európában kedvelt festőtechnika, melyet számos világhírű festőművész, mint például Dürer, Turner, Cézanne, Nolde és Schiele is alkalmazott. Bár a vízzel vegyített festészet elsősorban Angliában terjedt el széles körben, a könnyed vonalvezetés és a pazar színek megannyi 19. századi bécsi festőművészt is megihlettek, mint például a természetet, várakat és kastélyokat ábrázoló Rudolf von Altot, Matthäus Lodert és Thomas Endert, vagy az emberek hétköznapi nyugodt, intim éltét bemutató Peter Fendit és Carl Schindlert.

  Carl Schütz Bécs c. akvarelljeForrás: Bécs város külképviselete

  A bécsi Albertinában mindösszesen 2.500 akvarell festményt őriznek különböző korszakokból. Az osztrák akvarellfestészet aranykorának tematikus kiállításán, a „Bécsi Akvarell"-en a gazdag gyűjteményből közel 200 festményt mutatnak be 2018. február 16. és május 13. között. A tárlat kultúrtörténeti különlegességének Rudolf von Alt híres biedermeier képei számítanak.
  Tavaly az absztrakt és tárgyias festészetéről ismert osztrák vízfestőművészt, Martha Jungwirth-et a 2018. évi Oskar Kokoschka díjjal tüntették ki.

  Martha Jungwirth önarcképeForrás: Lisa Rastllisa.rastl@gmx.net/Lisa Rastl

  Az osztrák kortárs művésznő újrafelfedezésének alkalmából az Albertina elsőként egy időszaki kiállítás keretein belül az elmúlt 50 év korai és a közelmúltban készített festményeit vonultatja fel. A festőművész életművének szentelt rendhagyó tárlat 2018. március 2. és június 3. között látogatható.

  További információk az Albertina múzeum oldalán találhatók. Bécs az idén különösképp kényezteti a művészetek rajongóit, hiszen a századik születésnapját ünneplő szecesszió jegyében is több tárlat nyílik az idén.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!