Minden héten három sosem látott műkincset mutat be egy kairói múzeum

Egyiptom tényleg mindent bevet, hogy visszacsábítsa a még egy évtizeddel ezelőtt is jellemző turistaáradatot az országba. Ezentúl hetente három új műkincset mutat be egy Kairó belvárosában álló múzeum, jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

„Az Egyiptomi Múzeum heti rendszerességgel mutat be az előcsarnokában három olyan új műkincset, amely korábban rejtve maradt a látogatók elől vagy a múzeum alagsorának raktárában tárolták és csak most került elő" – mondták el az illetékesek, hozzátéve, hogy ezen a héten egy ismeretlen ember múmiája, egy aranyozott kartonmaszk és egy halotti lepel lesz a három új kiállítási tárgy.

Egy társasjáték Tutankhamon sírjából a kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteményébőlForrás: Flickr.com

A juhbőrbe takart, vörösre festett lábkörmű ismeretlen múmia feltehetően III. Ramszesz fiáé, Pentawer (vagy Pentavur) hercegé lehetetett, a 20. dinasztia korából.

Az aranyozott maszk és a halotti lepel 2017-ben érkezett vissza az Egyesült Államokból.

Az elmúlt pár évben számos jelentős archeológiai lelet került elő Egyiptomban, legutóbb egy magas rangú papnő falfestményekkel díszített 4400 éves sírját fedezték fel a gízai piramisok melletti nyugati nekropoliszban.

Az egyiptomi régészek által feltárt sír tulajdonosa Hetpet volt, Hathornak, a szépség és a szerelem istennőjének papnője, aki magas tisztséget töltött be a királyi udvarban az óbirodalmi ötödik dinasztia uralmának végén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek