Eltévedt kamion rongálta meg a Nazca-vonalakat

  Rossz irányba tévedt egy kamion Peruban és megrongálta a híres Nasca-vonalakat.

  Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, kétezer évesnél is idősebb mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon.

  Az egyik nagyon jól látható formáció a Nazca-fennsíkonForrás: Flickr.com

  A jármű január 27-én tévedt a tiltó táblák ellenére az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre, és a perui Kulturális Minisztérium illetékesei szerint „megrongálta a fennsík felületét, így három rajzot". A helyszín őrei őrizetbe vették a behatolót és feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A vezetőt bíróság elé állítják.

  A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után a tárca közleménye szerint. A Nasca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

  A Nasca-sivatagban eső híján eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnytávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles óriási madarat ábrázolnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!