Borháború és nyitott kertek: Irány Spanyolország 2018-ban is!

A Hispán-félsziget mindig meg tudja lepni az utazókat, mindegy, hogy melyik évszakban érkeznek ide. A tavasz és a kora nyár mégis mindig az újrakezdés az újjászületés érzését hordozza magában, így aztán nem csoda, hogy februártól egymást érik a fesztiválok, a gasztro- és kerttúrák, valamint a jobbnál jobb kiállítások. Ezek közül szemezgettünk évkezdéshez.

CSERESZNYEVIRÁGZÁS, KERTEK ÉS SZENTEK

Ha éppen márciusban járnak Spanyolországban, akkor olyan csodás természeti látványosságnak lehetnek szemtanúi, mint a cseresznyevirágzás Extremadura régiójában, a Jerte-völgy vidékén. A látvány olyan, mintha hófehér hóban gázolnának, hideg és latyak nélkül. A völgyben több mint kétmillió cseresznyefa virágzik ki minden év márciusának elején. A völgyben apró falvak bújnak meg, ahol szállást is lehet találni, csak jó előre foglalni kell. A virágzás legszebb része körülbelül 10 napig tart, de a virágbaborulás kezdete és vége attól függ, hogy milyen volt a korábbi tél időjárása. Ha pedig nem csak a látvány érdekli az utazót, de a környék és a tradíciók is, akkor érdemes a Cseresznyevirág Fiesta idejére időzíteni az utazást. Zenei előadások, kóstolók és vezetett túrák várják az érdeklődőket.

 

Az a sok fehér az mind-mind virágzó cseresznyefaForrás: Shutterstock

A március mindenhol sűrű hónap, de Spanyolországban különösképpen. La Rioja vidékén, a régió fővárosában, Logrono-ban 2018. március 25-től április elsejéig zene száll az utcákon, és a látogatók virágokkal díszített színes körmenetek nyomában sétálhatnak végig a városon, Logronóban ugyanis a húsvéti nyolcnapos ünnep ideje alatt elsősorban szentmiséket és körmeneteket tartanak. A helyi templomi csoportok a nagyhét ideje alatt körbeviszik szépen feldíszített oltáraikat (pasos) a városon, majd április elsején, mely az ünnep csúcsa, a feltámadt Krisztust dicsérve mind átkelnek az Erbo folyó kőhídján, hogy a végül a városközpontban együtt ünnepeljenek.

Cordoba városa minden év májusában egyetlen, hatalmas kertté alakul, jobban mondva káprázatos kertek hálózatává – ekkor rendezik ugyanis a híres Cordobai Belsőudvarok Fesztiválját. Idén május elsejétől május 13-ig rendezik meg. A belsőkerteket (patios) és a fesztivált 2012-ben világörökségi listájára vette az UNESCO, de már a cím elnyerése előtt is rengeteg kertbarát látogatott ide Az érdeklődők a fesztivál ideje alatt bemehetnek és megtekinthetik a város legszebb udvarait, melyeknek kialakítása a római időkre és a mór építészet idejére vezethető vissza. A legtradicionálisabb belsőudvarokat az Alcázar Viejo negyedben találják, az Alcázár és a San Basilio templom között; vagy a Santa Marina és a La Magdalena városrészekben; néhány öreg és kicsi, de annál szebb belsőkertet a zsidó negyedben is fel lehet fedezni.

Ehhez fogható kertekbe pillanthatnak be az érdeklődő CordóbábanForrás: Flickr.com

A fesztivál ideje alatt a kertek megtekintése ingyenes, de ha pont akkor nem jutnak el Cordoba városába, akkor sem kell lemondaniuk az élményről. Ezen az oldalon foglalhatnak időpontot a kiválasztott kertekbe, illetve ellátogathatnak még a Palacio de Viana falai közé, mely egy nemzeti örökségi helyszín és udvarmúzeum, tizenkettő saját belsőkerttel.

SEVILLA, ZAFRA és HARO

A három város három egyedi fesztivállal és programmal várja a Spanyolországba látogatókat. Az első nem mindennapi ünnepséget Haro városában, La Rioja vidékén tartják. 2018. június 29-én a bor az úr a város utcáin. A Batalla del Vino, vagyis a Borok háborúja eredetileg egy összeszólalkozás eredményeként jött létre, ugyanis Haro és a szomszédos Miranda de Ebro falu nem tudtak megegyezni azon, hogy kit illetnek meg a közeli kőszirtek. A hadakozás mára fesztivállá alakult, ami egy közös misével kezdődik, majd egy barátságos harccal folytatódik: a szemben álló felek literszámra öntik egymásra a bort egészen ebédidőig. Ekkor befejeződik a látványosság és az emberek visszatérnek Haro főterére, ahol közösen megebédelnek. Illatos, zamatos és mulatságos versengés – épp olyan, amit csak Spanyolországban láthat az ember.

Így harcolnak borral Haro városábanForrás: Flickr.com

A De la Luna al Fuego (A Holdtól a tűzig) két ünnepet is ünnepel egyszerre: Az Úrnapját, vagyis Krisztus titokzatos testének napját, illetve San Juan ünnepét, a nyári napfordulót. Zafra városában ennek a fesztiválnak nagyon régi hagyományai vannak. Idén június 15-től, június 24-ig tartják. A fesztivál a városfalakon belül zajlik, ahol a piacteret úgy alakítják, hogy az megfeleljen egy 16-18. századi piactérnek. A Hold szimbóluma az Úrnapjával kapcsolódik össze, míg a tűz a város legősibb ünnepéhez, a San Juan fesztiválhoz kapcsolódik.

Sevilla megszámlálhatatlanul sok programot és látnivalót nyújt a látogatóknak. Ezek közül mi most csak egy egyedire böktünk rá. Ez pedig nem más lett, mint a Palacio de las Dueñas éjjeli meglátogatása. Amikor a palota kapui bezáródnak a tömegek előtt, új világ tárul fel az éjszakai felfedezők előtt, a reneszánsz épület részleteit és a benne található több mint 1400 művészeti alkotást ugyanis csak a gyertyák fénye világítja meg. A másfél órás vezetett séta során 500 év történelme elevenedik meg az árnyékok között. A túrákra 2018. október 31-ig lehet jelentkezni.

Képzelje el ugyanezt gyertyafényben: a Palacio egyik belső udvaraForrás: Shutterstock

KÍNAI NEON A SPANYOL FALAK KÖZÖTT

A Művészet és Kína 1989 után: A világ színháza című kiállítás a Guggenheim Bilbao Múzeum egyik legjobban várt kiállítása, mely 2018. május 11-én nyit és 2018. szeptember 23-ig tekinthető meg. A tárlat alkotásait egy olyan bátor és kreatív kortárs mozgalom hozta létre, mely abban a korszakban született, mikor Kína és a világ teljesen átalakulóban volt. A kiállításon 71 olyan alkotó és csoport munkáját láthatjuk egy helyen, akik Kínában és világszerte azon dolgoznak, hogy egy ideológiák nélküli világot hozzanak létre, és hogy megalkossák a tömegek számára is érthető, kortárs kínai művészetet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek