Szokatlan ötlettel csábítaná vissza a turistákat a Honsu sziget

Immár hat éve, hogy a japán Honsu-sziget földrengését hatalmas cunami követte, mely a fukusimai atomreaktor katasztrófájához vezetett. A turisták – érthető okokból – évekig kerülték a szigetet, a gyönyörű táj lakói azonban úgy gondolják, itt az idő, hogy visszatérjenek – írja a CNN.

A szigeten természetesen Fukusima térségét érte a legnagyobb csapás. Ide a helyi lakosok egy évvel a baleset után költözhettek vissza. A lakók között van Jun Yamadera, aki a helyi Fukushima Wheels (azaz: Fukusimai Kerekek) vállalkozás alapítója. Nem titkolt célja az, hogy meggyőzze a turistákat: immár biztonságos és érdemes megnézni Japánnak ezt a mellőzött részét.

Már nem kell sokat várni az idei cseresznyevirágzásra Fukusimában semForrás: Flickr.com

Sok más kerékpáros kezdeményezéshez hasonlóan itt is közösségi biciklizésről van szó, ám a projekt itt nem áll meg.

Ez egyben ugyanis a költséghatékony módja annak, hogy adatokat gyűjtsenek a nagyvárosról. Minden kerékpáron érzékelők találhatók, melyek a sugárzási szintet, a hőmérsékletet, a légszennyezést és sok más egyéb tényezőt mérnek.

A Honsu szigeten csodás természeti környezetben túrázhatunkForrás: Flickr.com

A projekthez tartozó telefonos alkalmazás helyi idegenvezetőként szolgál, és a környékbeli látnivalókról és üzletekben, éttermekben érvényesíthető kedvezményekről is tájékoztat. Azt is rögzíti többek között, hány kalóriát égetett el a látogató, és milyen ökológiai lábnyomot hagy maga után.

A Fukusimai Kerekek kezdeményezést szerte a világon, turisztikai vásárokon és a médiában is nagy örömmel üdvözölték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek