Elkészült a Dubaj Keret

Dubajt nem éppen a visszafogottságáról ismerjük. A város, amely elsőként tesztelt repülő taxikat, úgy érezte, megérdemel egy hatalmas, aranyozott keretet is.

A Dubaj Keret immár kész – írja a Condé Nast Traveler. A talapzatához érkező látogatót azonnal magába szippantja a rendhagyó épületben helyet kapott kiállítás a Emírségek történelméről. Innét a lift a legfelső emeletre röpíti, ahol a több mint kilencven méter hosszú üvegpadlós folyosóról tekinthet le a városra. Ezután egy neonszínű örvényalagútban egy interaktív kiállítást láthat, mely a város jövőbeli képét mutatja be: az ötven év múlva várható állapotot. A belépőjegy fejenként 50 dirhamot (nagyjából 3500 forintot) kóstál.

A kész műForrás: Shutterstock

A felhőkarcoló méretű Kerettel kapcsolatban nincs minden teljesen rendben. A tervek egy nemzetközi építészversenyre készültek 2008-ban, és most tervezője, Fernando Donis jogsértésért perli Dubajt, mondván, ellopta az ő szellemi termékét. Donis elmondása szerint eredetileg ötletének joga az övé maradt volna, hiszen a versenykiírásban ez állt. De a szerződéssel kapcsolatos 2009-es alkut követően a város önkormányzata megpróbálta sajátjának kikiáltani a szerzői jogokat, és ő azóta sem vett részt az épülő projektben, és anyagilag sem kárpótolták a tervért. A város azzal védekezik, hogy Donis megkapta a verseny fődíját, 100 ezer dollárt, és nem rendelkezett olyan engedélyekkel, melyek az építésben való részvételhez szükségesek voltak.

Ha kíváncsi rá, ne fogja vissza magát: Dubajba egy hosszú hétvégére is érdemes elugrani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek