Fényfestéssel és tűzijátékkal ünneplik a 60 éves Atomiumot

Szilveszteri tűzijátékkal köszönti Brüsszel az egyik szimbólumának számító Automiumot, amely 2018-ban lesz 60 éves.

A hagyományosan Brüsszel főterén rendezett szilveszteri tűzijátékot idén az 1958-as világkiállításra épített belga pavilonnál tartják, ezzel veszi kezdetét az atomszerkezetet modellező, hatalmas acélépület 2018-ban esedékes születésnapja alkalmából tervezett rendezvénysorozat  - írja az MTI a La Libre Belgique című belga napilap cikke alapján.

Az év utolsó napjának éjszakáján, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szabadtéri táncos mulatsággal, színházi előadással egybekötött fényjáték várja az ünneplőket. 2018-ban lesz hatvan éve, hogy 1958. április 17-én megnyílt Brüsszelben a második világháború utáni első világkiállítás, amelynek jelképe, a vas atommag felépítését ábrázoló Atomium lett.

Mini Európa és AtomiumForrás: Travelo

Az épület a világ leghíresebb világkiállítási építményével, a párizsi Eiffel-toronnyal kívánt vetélkedni, bár eredetileg csupán a hat hónapos kiállítási időszakra tervezték. André Waterkeyn mérnök alkotása 165 milliárdszoros nagyításban pontos mása a vasatom magjának. A 102 méter magas építmény kilenc gömbje közül a legmagasabban lévőbe a világ egykori leggyorsabb liftje viszi fel a látogatókat kevesebb mint 23 másodperc alatt.

A világkiállítások épületeit általában lebontják, vagy új funkciót kapnak, de az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium ma is a belga főváros jelképe. Az első világkiállítást 1851-ben Angliában rendezték, hogy az érdeklődők elé tárja a brit birodalom eredményeit, "mindazt, amit az emberiség teremteni és termelni tud, legyen az nyersanyag, gép, használati cikk, találmány vagy alkotás".

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek