Elindítják a világ leghosszabban futó hegyi kötélvasútját

Több világrekordot is megdönt az az új kötélvasút, amely csütörtöktől áll szolgálatba a Zugspitze hegy németországi oldalán.

A Bajor-Alpokban lévő Grainau községnek a Zugspitze lábánál lévő állomásától rekordnak számító 1945 méter szintkülönbséget megtéve jut fel a szerelvény két kabinja a 2944 méteres tengerszint feletti magasságban lévő hegyi állomásra. A Zugspitze-beruházás sajtójával foglalkozó cég közleménye szerint: összesen 3213 métert tesz meg, ezzel ez a világ legnagyobb távolságot megtevő kötélvasútja, amelyet mindössze egyetlen 127 méter magas acéloszloppal támasztottak alá.

A világ legmagasabb felvonóoszlopa korábban az ausztriai Kitzsteinhorn gleccserénél volt, annak magassága 113, 6 méter - írta a Kötélpálya blog. A három éven át épült kötélvasút elkészítése 50 millió euróba (15,7 milliárd forint) került. Egy utazásért 45 eurót kell fizetni. A két kabin óránként 580 utas szállítására képes, egy út során 120 utas és egy kísérő fér a kabinba.

Forrás: zugspitze.de

A csütörtöki átadás után péntektől már a terv szerinti téli menetrend szerint üzemel a vasút - írja az MTI. Az 1963 óta működő, de tavasszal leállított eibseei kötélvasút helyét veszi át az új szerelvény.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek