Párizsban gyalogoshidakkal idézik meg a boldog békeidőket

Párizsban gyalogoshidakkal idézik meg a boldog békeidőket

 Az elmúlt hét folyamán Párizs vezetése három gyalogoshíd építését tűzte ki célul, hogy városuk a történelmi jelleget megidézve készüljön fel a jövőre – írja a Condé Nast Traveler.

Mint oly sok európai városban, Párizsban is távolba nyúló múltja van a gyalogoshidaknak - a 18. században több hídon is kereskedők standjai álltak és kellették portékáikat. A végeredményt nehéz elképzelni: lehet, hogy olyasmi lesz, mint a firenzei Ponte Vecchio, de az is lehet, hogy inkább egy víz fölött átívelő modern bevásárlóközpont készül végül.

A Ponte Vecchio-n Firenzében az ékszerüzleteké a főszerepFotó: Michael Gottschalk / Getty Images Hungary

 

Anne Hidalgo polgármester, akinek eltökélt szándéka az is, hogy 2030-ra kitiltja a gázolaj- és benzinüzemű autókat Párizsból, azt szeretné, ha privát befektetők segítenék a hidak megvalósulását. A városi plázákhoz hasonlóan ezekben a híd-bevásárlóközpontokban is kisebb park, kávézók és üzletek kapnának helyet.

A kezdeményezés a C40 (nagyvárosi klímaegyezmény) célkitűzéseihez kapcsolódik, melyet a Párizsba szódavizes ivókutakat is tervező Anne Hidalgo vezet. Ennek része ugyanis újraéleszteni olyan városrészeket, melyek indokolatlanul kihasználatlanok. A három híd Párizsban nem a turisták által látogatott részeken épül majd: az egyik az André Citroën park mellett, a 15. kerületben, a másik a Pont de Sully és a Pont d'Austerlitz között, a városközponthoz közel, a harmadik pedig a 13. kerület keleti határán, a Bercy-Charenton negyedben lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek