Nyolcemeletes Bibliamúzeum nyílt az USA-ban

Nyolcemeletes Bibliamúzeum nyílt az USA-ban

 

Az ősi kéziratok mellett Elvis Presley bibliáját is megnézhetik a látogatók a szombaton megnyíló washingtoni Bibliamúzeumban, amely korábban néhány műtárgyának vitatott eredete, valamint a Szentírás sajátos bemutatása miatt került a figyelem középpontjába – írja az MTI.

A Wyman-töredék az isz. 3-4. századból származikFotó: Facebook / Museum of the Bible

 

Az 500 millió dollárból megvalósult, nyolcemeletes intézmény az amerikai főváros szívében, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig húzódó nemzeti park, a National Mall szomszédságában nyitja meg a kapuit.

Mint a múzeum alapítója elmondta, a múzeum nem a hit megerősítéséről szól.

Az intézmény bejáratánál felállított 11,2 méteres magas rézkapuba a Teremtés könyvének első nyolcvan sorát vésték. A múzeum büszkélkedhet a világ legnagyobb, magánkézben lévő Tóra-gyűjteményével. A látogatók bibliai történetekből kiragadott jeleneteken sétálhatnak keresztül, és egy Jézus korabeli közel-keleti faluba is bepillanthatnak.

A 40 ezer négyzetméteren elterülő múzeumban digitális idegenvezetés és a Bibliával kapcsolatos kérdéseket megválaszoló interaktív bemutató is várja a látogatókat. Az intézmény tetején kialakított kertben a Bibliában említett növények kaptak helyet. A múzeumba ingyenes a belépés.

Két nappal a hivatalos megnyitó előttFotó: Facebook / Museum of the Bible

 

Joel Baden, a Yale Egyetem hittudományi karának professzora és a Hobby Lobby tulajdonosairól szóló Bible Nation nevű könyv társszerzője szerint azonban a múzeum korántsem a maga teljességében mutatja be a Bibliát, csupán az amerikai protestánsokra jellemző értelmezést, megjegyezve, hogy a múzeum csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem is foglalkozik a római katolikusokkal, a zsidókkal, a muszlimokkal és a mormonokkal.

A Bibliamúzeum már hónapokkal ezelőtt a figyelem középpontjába került, amikor júliusban a Hobby Lobby beelegyezett, hogy hárommillió dollár büntetést fizessen és lemondjon több ezer ősi iraki műtárgyról, amelyeket a Közel-Keletről csempésztek az Egyesült Államokba oly módon, hogy szándékosan meghamisították a termékek eredetlevelét.

Steve Green akkori közleményében hangsúlyozta, hogy az amerikai cég együttműködött a hatóságokkal a csempészés feltárásában, és elismerte, hogy a vállalatnak jobban kellett volna felügyelni a beszerzéseket és utánajárni a beszerzés körülményeinek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek