Tibeti antilopok autós üldözéséért büntettek meg turistákat Kínában

Tibeti antilopok autós üldözéséért büntettek meg turistákat Kínában

 

 Megbüntettek hét turistát Kínában, mert autóval kergettek egy antilopcsordát a tibeti Szerling Co nemzeti parkban - írja az MTI.

A két terepjáróval randalírozó turistacsoport letért a kijelölt útvonalról, majd üldözőbe vették tibeti antilopok egy gyanútlanul legelésző csoportját. A tettesek a hajszáról videót is készítettek, amelyből aztán ellenük szóló bizonyíték lett.

A tibeti vadvédelmi hatóság szerint a megrémisztett tibeti antilopoknak a szíve vagy tüdeje is felmondhatja a szolgálatot, ha huzamosabb ideig a lehető leggyorsabb futásra kényszerítik őket.

Az incidens után a hatóságok átvizsgáltak egy háromszáz négyzetkilométernyi védett területet, de szerencsére nem találtak halott vagy beteg állatot. Ennek ellenére az antilopüldöző turistákat együttesen 105 ezer jüanra (4,2 millió forintra) bírságolták "ritka vadon élő állatok életének és szaporodásának megzavarásáért".

Fotó: Jan Reurink / Flickr

Az egykor kétszázezres tibetiantilop-állomány a nyolcvanas évekre alig húszezer egyedre csökkent az illegális vadászat miatt. Élőhelyük védelmének köszönhetően az állomány később regenerálódott, de a tibeti fennsíkokon, 3700-5500 méteres tengerszint feletti magasságon honos állatok továbbra is a legnagyobb védelmet élvezik.

Az UNESCO egyébként most júliusban vette fel a világörökségi helyszínek listájára a Csinghaj-Tibet-fennsík északkeleti peremén elterülő Csinghaj Hoh Hszil természetvédelmi területet, amely a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja. Számos más állatfaj mellett ezen a területen halad át a tibeti antilop is, vándorlása során.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek