Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét

Megtalálták Artemisz több mint száz éve keresett szentélyét.

Svájci régészek rábukkantak Artemisz görög istennő több mint száz éve keresett szentélyére, a görögországi Évia szigetén fekvő Amarüntosz falu közelében.

Az Artemisz-szentély (Artemiszion) létezéséről számos ókori dokumentum, köztük Sztrabón görög földrajzi író művei beszámolnak, de pontos helyét egészen mostanáig nem tudták beazonosítani.

Az elmúlt tíz évben svájci régészek egy csoportja Karl Reber, a Lausanne-i Egyetem professzora vezetésével próbálta meghatározni a templom helyét. A feltárások során aztán találtak egy vastag falat, amely a templom melletti oszlopcsarnok része volt, és az épület egy nagyobb részét is sikerült feltárni.

A lelet komoly jelentőséggel bír, hisz az Artemisz-szentély volt az istennő fő kultuszhelye az Athénhoz közeli térségben. Az épületeket a Kr.e. 6. és 2. század között emelték. Találtak egy szökőkutat, Artemisz-feliratokat, Artemisznek és ikertestvérének, Apollónnak és anyjuknak, Létónak szóló felajánlásokat is - írja az MTI.

Fotó: Staffan Vilcans / Flickr

Az ókori Hellászban Artemiszt, a Hold és a vadászat szűz istennőjét, a nők és gyermekek védelmezőjét sokfelé tisztelték, nagy ünnepségeket rendeztek számára. Amikor a leányok elérték a pubertás kort, Artemisznek ajánlották őket, mint szüzeket. Amikor férjhez mentek, egy áldozati máglyán fel kellett áldozniuk addigi szűz gyermekéletük holmijait, például babákat, játékokat és hajfürtjüket.

Görög hírportálok szerint az idei ásatások bizonyítékai erősítették meg végleg, hogy az Artemiszion maradványait találták meg Évia szigetén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek