Barbuda lakatlan szigetté változott az Irma miatt

Barbuda lakatlan szigetté változott az Irma miatt

Barbuda 300 év után először lakatlan sziget lett – írja az MTI amerikai hírcsatornák közlése alapján.

Fotó: Angiolo Manetti / Flickr.com

 Ronald Sanders, Antigua és Barbuda amerikai nagykövete az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozva beszélt arról, hogy milyen a hurrikán pusztítása utáni helyzet a karibi szigetcsoporton. Elmondta, a 4-es erősségű hurrikán lakhatatlanná tette Barbudát.

„A pusztítás teljes" - fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: egyetlen élő ember sem maradt a szigeten, – „a korábbi virágzó és élénk karibi civilizációnak ott vége".

Antigua és Barbuda - amely Puerto Ricótól délkeletre, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekszik - 1981-ben a brit Commonwealth (Nemzetközösség) tagjaként lett független állam. Három szigetből áll, egyikük Barbuda. Míg a hurrikán Antiguát alig sújtotta, Barbudát teljesen letarolta.

 A vihar előtt majdnem mindenkit sikerült átmenekíteni Antiguára, Barbudán egyetlen halálos áldozatot követelt a pusztító vihar. Viszont egyetlen épület sem maradt épen: a repülőtértől a lakásokig és a luxusszállodákig minden romokban hever. Robert de Niro, az amerikai sztárszínész a CNN hírtelevízióban hosszas interjút adott arról, hogy nemzetközi összefogással újra kell építeni a szigetet. A színész azt szeretné, ha adakozásból sikerülne teljesen újra teremteni az egykor virágzó turistaparadicsomot. Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke korábban többszáz millió dollárosra becsülte a károkat. Robert De Niro az interjúban felajánlotta, hogy az amerikai művészvilág estélyt rendez, és ennek bevételét a barbudai újjáépítésre fordítják majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek