Önkéntesekkel lövetik ki a bölényeket a Grand Canyonban

Önkéntesekkel lövetik ki a bölényeket a Grand Canyonban

 

Ilyen se volt még: az Egyesült Államok ikonikus nemzeti parkjában, a Grand Canyonban (Nagy Szurdok) túlzottan elszaporodtak a bölények, ezért a parkok szövetségi hivatala úgy döntött, hogy elpusztítja az állomány kétharmadát, méghozzá önkéntes vadászok segítségével.

Fotó: Alan Eng / Flickr

Az indoklás szerint a túl sok bölény az állatállomány korcsosulásához, illetve a nemzeti park természeti erőforrásainak kimerüléséhez vezet. A vadászokat lottósorsolással választják majd ki, és csak gyalogszerrel tudnak majd az állatok után eredni. Munkájuk hosszadalmas lesz, hisz három-öt év alatt kell hatszázról kétszázra csökkenteniük a kanyon körüli erdőkben barangoló bölények számát - írja az MTI.

Az Amerikai Nemzeti Park Szolgálat a napokban adta meg az engedélyt a kilövésre, ám a Grand Canyon park vezetői egyelőre még csak a részletek kidolgozásánál tartanak. Egyebek mellett a coloradói, dakotai, és wyomingi nemzeti parkok illetékeseivel konzultáltak egy másik faj, a jávorszarvas-állomány egészséges megőrzéséről és vadásztatásuk módjairól.

A Grand Canyon bölényeinek ősét még az 1900-as évek elején, Arizona állam északi vidékén honosították meg. Akkor azon a tájon még farmergazdálkodás folyt, és a bölényeket a szarvasmarhákkal keresztezték - a mai bölények e keresztezett fajta utódai. Ezek az állatok az elmúlt évtizedekben a Grand Canyon területére költöztek, ahol eddig tilos volt a vadászat, ezért szaporodtak el. Ha az állományt nem ritkítják, tíz éven belül csaknem kétezerre nő a számuk - mondják a szakértők.

Ha többet szeretne megtudni erről a gyönyörű vidékről, nézze meg a festői szépségű Havasu-vízesésről készült beszámolónkat, vagy olvassa el a 24 éves amerikai lány történetét, aki öt hosszú napon át bolyongott a sivatagban, miután eltévedt a Nagy Szurdokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek