Újra felépítik a földrengésben összedőlt katedrálist Új-Zélandon

  Újra felépítik a földrengésben összedőlt katedrálist Új-Zélandon

  Újra felépítik a 2011-es pusztító erejű földrengésben romba dőlt christchurchi katedrálist Új-Zélandon - írja az MTI egy örökségvédő csoport közleménye alapján. "Az emberek nagyon örülnek" - mondta Mark Belton, miután sokéves vitát követően hétvégén döntés született a Déli-szigeten fekvő városban.

  A 2011 februári földrengés, mely 185 ember halálát okozta, súlyosan megrongálta a Christchurch központjában álló, 19. század végi neogótikus katedrálist. Az épen maradt elemekkel az utórengések végeztek, a templom helyén romhalmaz maradt. Ban Sigeru japán építész tervei alapján a régi mellé egy ideiglenes új templomot emeltek kartonból.

   

  A katedrális egy 2006-os fotónFotó: Greg O'Beirne / Wikipedia

  Az anglikán egyház teljesen el akarta takarítani a katedrális romjait, hogy a helyükön új templomot emeljen, mivel a régi épület restaurálását túl drágának találta. A terv tiltakozást váltott ki. Azok a csoportok, amelyek az eredeti építőelemek felhasználását szerették volna, bíróság elé vitték az ügyet, ahol az épület turisztikai jelentőségére hívták fel a figyelmet. A hétvégén kompromisszum született, az újjáépítési munkákat az év vége előtt elkezdik, az egyház szerint nagyjából tíz év kell a befejezéshez.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!