Ilyen volt minden idők legnézettebb teljes napfogyatkozása

A kilencvenkilenc éve nem látott teljes napfogyatkozás alatt az Egyesült Államokban a nyugati parttól a keleti partig, egy, az egész országot átszelő sávban látható volt. A Hold rövid időre teljesen kitakarta a Napot, így annak csak külső légköre, koronája volt látható az égbolton.

Ez a kép a Tennessee-állambeli Daytonból készültFotó: Joe Songer / MTILegutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozás, amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be.

Kedvező időjárás esetén Oregontól Dél-Karolináig tizennégy államban láthatták a teljes napfogyatkozás magyar idő szerint szerint 19 óra 16 perc és 20 óra 48 perc között.

Az „amerikai sötétség" hetek óta lázban tartotta a tudósokat és a lakosságot. Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig tartott. Ezen a területen nagyjából 12 millióan élnek, további 200 millióan pedig egy napi utazásra. Ráadásul a Hold árnyéka húsz nemzeti parkon is átvonul.

Rengetegen utaztak el Oregon, Idaho és Wyoming távoli nemzeti erdőségeibe és parkjaiba, hogy onnan csodálják meg a természeti jelenséget, míg mások például egy illinoisi focistadionba váltottak jegyet, hogy tömegben élvezzék a látványosságot.

Már több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből. Számos műhold, repülőgép és több mint 50 meteorológiai léggömb is figyelte a napfogyatkozást, amelyet – köztük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is –élőben közvetítettek. A megfigyelésben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái is részt vettek. Emellett a Földről több ezer privát teleszkóp is követte, amint a Hold elhalad a Nap és a Föld között.

A napfogyatkozás a Washington-emlékmű csúcsa felettFotó: Jim Lo Scalzo / MTI / EPAAz MTA összeállítása szerint egy teljes napfogyatkozás sávja legközelebb 2024. április 8-án ismét az Egyesült Államok szárazföldi területeit szeli át, majd 2026. augusztus 12-én Izlandtól Spanyolországig lesz látható teljes napfogyatkozás, röviddel utána pedig Gibraltárra vagy Észak-Afrikába kell utazni annak, aki nem akar lemaradni a 2027. augusztus 2-i jelenség megfigyeléséről. Az utóbbi során a teljességi fázis 6 perc 23 másodperc hosszúságú lesz, ami nem sokkal marad el a totalitás elméletileg lehetséges leghosszabb időtartamától, ami 7 perc 32 másodperc.

A Montana Állami Egyetem kutatócsoportja a NASÁ-val közös projekt keretében több mint 50 héliummal töltött léggömböt bocsátott fel nagy magasságba. A különböző helyszínekről felengedett, 2,7 méter magas ballonokat nagy felbontású videokamerákkal, fényképezőgépekkel és számítógépekkel szerelték fel, amelyek folyamatosan továbbították a képeiket a földre. A ballonok percenként 300 métert emelkedve érik el a 24 ezer méteres magasságot. Az alábbi videót többek között az általuk közvetített képekből állították össze:

Magyarország területéről még hosszú ideig nem látszik teljes napfogyatkozás. Legközelebb 2075. július 13-án gyűrűs napfogyatkozást lehet majd észlelni, hat évvel később pedig, a 2081. szeptember 3-i teljes napfogyatkozás idején a ma még fiatal generáció tagjai lehetnek szemtanúi annak, hogy a Hold árnyéksávja átszáguld hazánkon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek