Az elkövetkező négy évben nem hallhatja a Big Bent

  Az elkövetkező négy évben nem hallhatja a Big Bent

  Felújítás miatt négy évre elhallgat a Big Ben, London egyik jelképe – írja az MTI.

  marcosramanúñez / Flickr.com

  A parlament óratornyának nagyharangja augusztus 21-én délben szólal meg egy ideig utoljára. Kivételes alkalmakkor, például az új év beköszöntekor a munkálatok alatt is elüti majd az órát, de a briteknek és a Londonba látogató turistáknak alapvetően nélkülözniük kell a jól ismert, E-hangú játékot. A nagyharangot négy kisebb segíti, ezek szólalnak meg 15 percenként.

  A 13,7 tonnás harang csaknem minden órában megkondult az elmúlt 157 évben. Legutóbb 2007-ben, azelőtt pedig 1983 és 1985 között hallgatott, karbantartás miatt.

  Mostani elnémulása a szintén Big Benként emlegetett, hivatalosan azonban II. Erzsébet után elnevezett torony és az óra felújítása miatt válik szükségessé.

  Az Egyesült Királyság parlamentjének a Temze folyó partján álló épülete a világörökség része, és rendkívül népszerű a Londonba látogatók körében. Egyesek szerint a 96 méteres Erzsébet-torony a legtöbbet fényképezett turistalátványosság a szigetországban. Steve Jaggs, az óra őre mindenkit arra bíztatott, hogy augusztus 21-én délben menjen el a Parlament Square-re, és hallgassa meg a nagyharang hosszú ideig utolsó játékát.

  Az 1856-ban épült torony felújítása halaszthatatlanná vált, az összességében 30 millió fontos projektet tavaly jelentették be, és a munkálatok már meg is kezdődtek, a Big Ben félig fel van állványozva.

  ChrisA1995 / Flickr.com

  Az órát januárban állítják le, de a számlapok egyike a felújítás alatt is mindig mutatni fogja a pontos időt.

  Érdekesség, hogy az óra a tervek szerint a felújítása után sokkal inkább fogja tükrözni az Augustus Pugin által készített eredeti terveket. A keretek a mostani fekete-arany színüket ugyanis az 1980-as években nyerték el. Építészettörténészek most azon fáradoznak, hogy visszaadják a számlapok keretének eredeti, vélhetően zöld és arany színét, amelyet néhányak szerint az 1930-as évekig királykék is tarkított. Ennél is érdekesebb azonban, hogy jellegzetes hangja... nos, az valószínűleg megváltozik majd a felújítást követően.

  Természetesen ne csüggedjen, ha éppen londoni kiruccanást tervez. Megnézheti a Diana személyes tárgyait bemutató kiállítást, valamint a rengeteg ajándékot a világ minden szegletéből, melyet a királynő halmozott fel uralkodása során. Ne felejtsen el suhanni egyet a kis földalatti postavonaton, melyet nemrég nyitottak meg a látogatók előtt, és elmenni egy kabriós, beépített idegenvezetéssel kínáló városnézésre. Ha pedig meg akar szállni, nem is választhat mást az Airbnb kínálatából, mint az igazi erdei szállásélményt – bogarak nélkül.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!