Futótűz pusztít Grönlandon

  Futótűz pusztít Grönlandon

  Szokatlanul nagy kiterjedésű futótűz tombol Grönlandon, a sziget délnyugati részén. A lángok már több mint egy hete pusztítják a bokrokat illetve tőzeges területeket, ami komolyan aggasztja a tudósokat – írja a Mashable.

  Hiába a hó és jég világa, Grönlandon egyre több a tűzeset. A régiót 2000 óta figyelik a NASA műholdjai emiatt - azóta ez a mostani a legnagyobb futótűz méretét és időtartamát tekintve is. A lángok már csak azért is veszélyesek, mert az elégett tőzegek rengeteg üvegházhatású gázt, például szén-dioxidot és metánt bocsátanak ki.

   

  Fotó: European Space Agency

  Azt, hogy mi okozta a lángokat, egyelőre nem tudni. A környék mindenesetre népszerű célpont a vadászok illetve halászok között, ezért nem zárható ki, hogy emberi mulasztás áll mögötte.

  A tudósok a globális felmelegedéssel is összefüggésbe hozták az incidenst, hisz az elmúlt években egyre szárazabb az időjárás arrafelé, a hőmérők higanyszála pedig szokatlanul nagy különbségeket mutat: míg július elején még mínusz harminc fokot mértek, a hónap végén már plusz két fok volt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!